dijous, 6 de febrer del 2014

FESTIVAL HERÈDIA: LES ENTREVISTES

L'aterratge de la Lídia Herèdia als Matins de TV3 no ha pogut ser més lamentable. La noia que sap-allò-que-realment-interessa-a-la-gent, no ha trigat gaire en marcar terreny. I òbviament, no hi ha hagut cap sorpresa. És el que tenen els espanyols. Que són fàcilment predictibles i molt escadusserament et sorprenen.
Ara mirava quins han estat els convidats entrevistats al plató en els dies que porta al capdavant del programa. I sabeu què? Els favorables a la independència són una escassíssima minoria.

A veure, fem-ne un repàs. El primer entrevistat va ser en Jordi Tapas (o és Canyas?), en ple escàndol judicial. Després van venir dos que, siguem prudents, i diguem que no els podem classificar, per desconeixement, es tracta d'Agustí Cordón, de Fira de Barcelona, i de Joan Alarcón, de PIMEC autònoms. El quart va ser el conseller Mas-Colell, que el comptarem com favorable a la consulta i fins i tot a la independència, tot i que no l'he sentit mai fer unes declaracions favorables, però no penso que li fes un lleig al President Mas. De manera que tenim un empat entre favorables i detractors a la consulta i dos diguem-ne que neutrals (caldria haver vist sengles entrevistes per afinar-ne la valoració, però la veritat és que no tinc temps de fer-ho). 

I a partir d'aquí festival Herèdia: l'empresari Luís Conde, el catedràtic d'Hisenda Angel de la Fuente, i l'alcaldessa de l'Hospitalet Núria Marín. Tres espanyolarros com una casa de pagès. Conde, el de la Fonteta, que vol acabar amb la Transició Nacional cap a la Independència. La primera entrevista que vaig llegir d'aquest headhunter, ja fa uns quants anys, alertava sobre el perill del català i la seva normalització, per als executius que es volen establir a Catalunya. De manera que ja sabem de què va el paio. El de la Fuente, és l'encarregat d'ensarronar-nos amb les balances fiscals, d'acord amb el ministre Montoro. Per cert, fundador o proper a Ciudadanos. Ja en van dos. I això que és el sisè partit en el Parlament!!! I la Marín, que atia la rebel.lió contra la Generalitat, fins al punt que ha arribat a acords amb els de Plataforma x Catalunya en contra de la consulta. Deixeble directe del seu mentor polític, Celestino Corbacho, l'home del PSOE a Catalunya.

Amb aquesta troika, es produeix un desequilibri d'1 a 4 entre els entrevistats, a favor dels que estan rotundament en contra. Curiós.

El següent va ser un altre conseller, en Felip Puig, aquest és rotundament un SÍ+SÍ, és a dir partidari de la consulta i, com ho recorda així que pot, de la Independència. El desequilibri, ara es retalla, 2 a 4. 

Paradoxalment, no hi ha efecte troika, car els dos darrers convidats fins ara, són novament contraris a la consulta. Ens referim a Esperanza Aguirre i, el plat gros, en Pere Navarro. A més en el cas de la primera, resulta que és una empleada, de luxe, això sí, del senyor Luis Conde ja esmentat, de manera que en pocs dies, l'amo i una empleada d'una mateixa empresa han estat entrevistats per l'Herèdia. Curiós, oi?

Fem comptes? Doncs resulta que en els dies que porta presentant els Matins, l'Herèdia ha entrevistat a 6  personatges contraris a la consulta. Tots ells i elles, rotundament, oposats. A sac. Sense una escletxa de dubte. 

Per acabar-ho d'adobar d'aquests 6, 2 militen al tercer partit del Parlament, i uns altres 2 són o han estat a Ciutadans, que és la sisena força del parlament.
Per contra només ha entrevistat a 2 polítics, tots dos membres del govern, fet que fa que no puguin expressar-se de forma excessivament contundent. D'aquests dos, a més a més, només un d'ell és un ferm partidari de la independència, de manera, mentre que l'altra mai s'ha significat en aquest sentit i com a màxim s'ha posicionat, seguint el seu president, a favor de la consulta. I punt.

Un es pregunta si, per exemple, la senyoreta Herèdia, sap que hi ha un partit que és el segon del Parlament, i al qual ha ignorat fins al moment. I un es pregunta, també, si aquest mateix partit, sap que li estan passant la mà per la cara, o és que està massa entretingut i atrafegat en reconstruir la socialdemocràcia catalana, i no pressiona el suficient per defensar, diguem-ne, una certa quota mediàtica.

I un, també es pregunta, si la senyora Herèdia, sap que hi ha uns dirigents del sobiranisme civil, que és el que ha protagonitzat les mobilitzacions ciutadanes més importants dels darrers anys, i que potser seria interessant portar-los, per tal que expressessin el seu parer. No us sembla?

En definitiva, i per concloure: 6 entrevistats rotundament en contra no només de la independència, sinó també de la pròpia consulta. 2 entrevistats partidaris de la consulta, dels quals només un d'ells és igualment partidari, públicament, de la Independència. I 2 neutrals, en principi, que segur que tenen la seva opinió, però que la ignorem.

Aquest 6-2-2, representa realment el parer de la ciutadania catalana? No us resulta una xic o molt xocant aquesta tergiversació entre el que ens mostren les enquestes: entre un 70 i 80% a favor de la consulta i entre un 50 i 60% a favor de la Independència, per una banda, i l'arrenglerament polític dels 10 convidats so far per la Lídia Herèdia? 

A què juga TV3, a contrabalancejar el Govern i el Parlament i, el més important, la ciutadania del país? Aposta per Espanya? Serà així fins al 9 de novembre? 

Caldrà fer alguna cosa?

7 comentaris:

  1. Tenint en compte el descarat biaix independentista de TV3, una televisió que cada cop s’assembla més a Cubavisión i cada cop menys a la BBC, no em sembla malament que algú miri d’equilibrar una mica les coses. De tota manera, si segueix així els comissaris polítics d’ERC la faran fora aviat. En qualsevol cas, estimat Josep, si els creients de l’Església de l’estelada voleu una televisió independentista, us la pagueu vosaltres. Els que no som independentistes no tenim perquè pagar una tele posada al servei d’una ideologia molt determinada que no és la nostra. Almenys jo no he de pagar Intereconomia ni 13TV, no veig llavors perquè he de pagar amb els meus impostos una tele tan tendenciosa com aquestes dues.

    ResponElimina
  2. Benvolgut,

    Ja m'agradaria a mi tenir moltes més televisions en català, però si TV3 és el que és, ho és com a conseqüencia de la voluntat expressa dels successius governs espanyols de convertir-la en l'únic referent televisiu en català.

    M'explico. Quan el PSOE va aprovar la Llei de les Televisions Privades, el 1988, va incloure un apartat que deia que les candidates a les llicències havien d'emetre com a mínim en 39 províncies, si no em falla la memòria. Naturalment això es va fer per garantir que tots els candidats emetessin exclusivament en llengua espanyola i apartar del concurs les candidatures, que n'hi havia, de televisions privades en català, Com tu saps molt bé, les beneficiades van ser Telecinco, Antena 3, i Canal +. En els anys posterior, amb el desplegament de les televisions digitals tot han estat obstacles per a les televisions en català. Jo que més voldria que tenir 10, 15 televisions privades en català, però no ha estat possible. Sort en part de les televisions locals. De manera que TV3 ha assumit un rol preeminent en la televisió en llengua catalana.

    De totes maneres, que sigui una fervent televisió independentista, deixem-ho dubtar, car darrerament sembla que vulgui sobrerepresentar la veu dels unionistes... com si aquests anessiu mancats d'altaveus mediàtics... pobrets quina pena que em feu..

    ResponElimina
  3. "Deixa-m'ho dubtar", aixxx és que ja no són hores...

    ResponElimina
  4. Tota aquesta parrafada està molt bé, però una tele pública, és això, publica, és a dir pagada per TOTS els catalans, els de la secta de l'estelada i la resta, que també som catalans. Una televisió pública ha d'estar al servei de TOTS els que la paguen, independentistes, unionistes, federalistes i els que tan se’ls hi han fot la pàtria dels collons (l’espanyola, la catalana o la que sigui, perquè alguns simplement no som nacionalistes.) I si no, es tanca i es dediquen els diners del departament d’agritprop a coses tan prosaiques, tan frívoles i tan “botifleres”, per vosaltres, com l’educació o la sanitat. I dir que TV3 no és independentista... home, m’imagino que tu voldries una tele més del tipus de la nordcoreana, perquè l’independentisme de TV3 el veus fluix... Ara bé, sense les retransmissions d’hores i hores de les performances independentistes dels últims 11-S i les hores i hores de tertúlies amb quatre convidats independentistes i un que no perquè faci bonic, em sembla que no estaríem aquí, ni de broma. L’independentisme no és una cosa de la societat civil catalana, que no està ni se l’espera, sinó de la immensa mobilització de recursos institucionals, mediàtics i periodístics en favor de la causa i dels rius de diner públic provinent d’administracions i governs. També, òbviament dels medis de comunicació subvencionats i les organitzacions subsidiades, tipus ANC. Alguns no ens mamem el dit amb tota aquesta milonga. Ara que si tu vols seguir creient amb les fades i els reis macs, per a mi cap problema... el 9 de novembre arribarà i seguiràs sent espanyol... i moriràs espanyol, igual que els teus fills i els teus nets. No t’ho creus? Dintre d’un parell d’anys en parlem... Salutacions.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ahahahahah, quin enfilall de tòpics del típic catalanet que s'ha de fer perdonar per ser-ho. Bé, si tu dorms més tranquil pensant que jo sóc espanyol, fes-ho. Però un dia et llevaràs i veuràs que serem independents. I llavors, estic més que segur, tu seràs un "independentista de tota la vida" i fins i tot gosaràs retreure'm que jo no ho seré prou. Però realment, a mi se me-n fotrà el que tu pensis, perquè ja haurem guanyat. Realment els que sentiu auto-odi us ben planyo. Però ja se sap que tothom és responsable dels seus actes. Si no ets capaç de reconèixer que el país ha progressat cap a l'opció independentista i no cap a la retrògrada Espanya, ni tampoc cap a la fantasmada federalista, doncs llavors és que tens un greu problema de percepció de la realitat. Només els catalans decidirem el nostre futur i aquest, a hores d'ara, ja és la independència. Perquè psicològicament el trencament amb Espanya ja s'ha produit. Si ets tan il.lús de pensar que tornarem a la puta i la ramoneta, doncs t'equivoques.
      Res amic Albert, segur que d'aquí a poc ens tornarem a trobar, i com tu sempre vols estàs amb els vencedors, estarem en el mateix bàndol. Prometo no retreure't res, jo sóc un patriota. Encara que no un idiota. I l'orgull de la feina ben feta, és a dir, de la victòria, l'orgull intern, vull dir, el compartiré amb aquells que un dia van deixar de ser espanyols, que, per si no ho saps, en són milions.

      Elimina
  5. No m’he de fer perdonar ser català, como no m’he de fer perdonar ser espanyol, europeu o homo sapiens. De fet, no m’he de fer perdonar res. Això de confondre un país, una nacionalitat (ser català, en aquest cas) amb una ideologia concreta, és més aviat propi d’altres règims polítics i d’altres temps. Tan difícil és entendre que es pot ser català i ser de dretes, d’esquerres, independentista, unionista o tot el contrari? Per vosaltres, no. Només hi ha uns catalans: els independentistes. La resta som botiflers, colons, traïdors... Tu vols seguir somiant? Vols pensar que la independència estar al tocar? Que en Mas i en Jonqueres us portaran a la independència? Que el POBLE de Catalunya s’aixecarà com un sol home i assolirà la INDEPENDÈNCIA? Doncs, molt bé. Endavant. Com he comentat abans, dins d’uns anys mirem en què ha quedat tot i revisem els nostres DNIs... Em sembla que la sorpresa te l’enduràs tu i no jo. Temps al temps. Vivim temps líquids, i les coses van i venen. Ah! Per cert! La senyora Puta i la senyora Ramoneta estan molt bé de salut i et recorden que no han marxat mai, que de fet estan més vives i presents que mai. Aviat et faran una visita: ves-los-hi preparant el te i les galetetes.

    ResponElimina
  6. Santa Innocència, amic Albert. Tu mai seràs espanyol. Sempre seràs tractat com un derrotat que t'han assimilat, encara que tu facis tots els papers de l'auca per caure simpàtic als teus amos. Perquè d'amos en tens, encara que tu diguis que no. Ells sempre et consideraran sospitós,encara que tu vulguis ser el primer de la classe. I encara que ho aconsegueixis, ser el primer, també continuaràs sent sospitós. Només hi ha una manera de ser espanyol, la seva. I cap més, ni terceres vies ni punyetes, encara que tu per la teva falera de ser espanyol, estic segur que abomines fins i tot d'elles. Ets un producte perfecte de la colonització ideològica de manual. I tant que vivim temps líquids, per això estem guanyant. Qui portarà la Independència és el Poble Català, la gent digna que surt al carrer en una proporció que tu mai havies imaginat ni en el pitjor dels teus malsons. Jo confio en la gent, tu, com a bon espanyol, confies en les elits. Però se us està acabant el bròquil, el desprestigi de les elits polítiques és tan gran que el poble és qui cada cop marca més el ritme. I per això sé segur que guanyarem. I les galatetes les portaré el dia de la inauguració de l'ambaixada espanyola a Barcelona.

    ResponElimina