divendres, 22 d’agost del 2014

DONCS NO HO VEIG TAN COMPLICAT

Aviso. Aquest post és un pur entreteniment. De manera que no us el prengueu seriosament. Però la veritat és que només fent un cop d'ull a la Constitució espanyola (CE), em sembla bastant senzill plantejar una referèndum plenament legal, i que els espanyols no poden boicotejar (si fossin demòcrates, que no ho són, ni tan sols civilitzats).

Anem a pams. L'article 166 CE diu que la iniciativa de la reforma constitucional s'exercirà en els termes previstos en els apartats 1 i 2 de l'art.87.

En l'apartat 2 de l'artice 87 CE, que és el que ens interessa, diu que les Assemblees Legislatives de les Comunitats Autònomes podran sol.licitar del Govern l'adopció d'un projecte de llei o remetre a la Mesa del Congrés una proposició de llei, delegant davant la dita cambra un màxim de 3 membres de l'Assemblea legislativa  encarregats de la seva defensa.

Tenint en compte, doncs, que el Parlament de Catalunya, és una part integrant de la Generalitat de Catalunya, segons consta en l'Estatut vigent, és evident que aquesta té competència en la reforma de la Constitució, a través del Parlament. Efectivament, el Parlament de Catalunya pot sol.licitar al Govern espanyol o pot remetre a la Mesa del Congrés, una proposta de reforma constitucional. Atès que és una reforma de la constitució, el contingut d'aquesta reforma no té cap limitació. Com si vol impulsar una reforma que declari que els elefants volen. La constitutció espanyola no té parts intangibles (que no es poden modificar). Per això, pot, per exemple, impulsar una reforma que plantegi la independència de Catalunya. És a dir, que s'afegeixi un article on consti explícitament la Independència de Catalunya.

Llavors, atès que la reforma constitucional és una competència de la Generalitat, que s'exerceix a través del Parlament de Catalunya, és evident que la Generalitat pot convocar un referèndum per preguntar als catalans i a les catalanes si estan d'acord amb la possibilitat que el Parlament de Catalunya presenti aquesta iniciativa de reforma constitucional. Jurídicament parlant és impecable, això, per la qual cosa, el Govern o el Congrés de Diputats, ara no sé a qui li correspon, haurien d'autoritzar aquest referèndum que es manté dins la més estricta legalitat espanyola.

La pregunta referendària podria ser aquesta: Estàs d'acord que el Parlament de Catalunya impulsi una iniciativa de reforma constitucional que declari la Independència de Catalunya? Sí o No.

No debades, del que es tracta, en definitiva, és de votar, a decidir, a saber la voluntat dels catalans i les catalanes-

Però com deia a l'inici, això és un pur entreteniment. A aquestes alçades de la pel.lícula no jugarem a fer reformisme espanyol, oi?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada