dimarts, 2 de setembre del 2014

LES INDEPENDÈNCIES AL MÓN (1): SETEMBRE

Amb aquest post començo una sèrie dedicada a commemorar les Independències (o si s'escau, una efemèride equivalent) que s'han donat al llarg de la història. Reprenc, en aquest sentit, una iniciativa que ja vaig començar el 2011 (com passen els anys!) en el bloc antecessor del que esteu llegint ara mateix. Cliqueu, si voleu el primer post d'aquella sèrie, dedicat al Pakistan. La d'ara, però, serà menys ambiciosa. Em limitaré a recordar, a l'inici de cada mes, si fa no fa, quines són les dates assenyalades per als estats que compleixen anys. Així si algú el vol felicitar ho podrà fer amb prou temps. 
He de dir que al twitter (@graccus) ja he començat a felicitar inidividualment cadascun dels estats que en els darrers dies han commemorat el seu aniversari d'independència. Per fer-ho m´he inspirat en els comunicats de premsa que cada dia emet el Departament d'Estat dels Estats Units, naturalment, reduint-lo al format requerit per aquesta xarxa social. En alguns casos, eles estats no celebren la independència, sinó el Dia Nacional per algun altre motiu. Tanmateix, els dono un caràcter equivalent, com fa el propi Departament d'Estat.

Contràriament als que alguns m´han dit sobre una iniciativa semblant que vaig proposar fer en un altre context, penso que és altament necessària i educativa. Aferma el fet que els estats tenen història, és a dir, que en algun moment donat van néixer, o si voleu, es van constituir. I en la major part dels casos, es van constituir com a conseqüència d'un procés d'independència. Que el Departament d'Estat dels Estats Units es dediqui sistemàticament a felicitar tots els estats existents no deu ser pas casualitat. Hem de deixar-nos d'agafar-nos-la amb paper de fumar i d'estar acomplexats per si no som prou moderns o prou guais.
Per il.lustrar aquest primer post, he escollit dues fotos que em semblen altament significatives, i que demostren ben clarament que Espanya sap signar, i acceptar, Tractats d'Independència. La primera és el Tractat de París, pel qual Espanya acceptava la Independència de Cuba, el 1898. La segona és el moment que el franquista Manuel Fraga, pare polític de Mariano Rajoy, per cert, signa la Independència de Guinea Equatorial, davant del President Macias, el 1968. I és que els franquistes, també signaven independències (a més a més de penes de mort, és clar). Cosa que als seus fills polítics, els de la branca del PP, en concret, que són els que ara són al govern,  els costa d'entendre.

Bé, espero que us agradi aquesta inciativa. I espero que ben aviat, el Ministeri d'Afers Exteriors de la República de Catalunya, prengui el relleu d'aquesta tasca, d'una forma oficial.
Naturalment, si hi ha algun error, les queixes, al Departament d'Estat, a Washington, D.F.

Independències (o efemèride equivalent) del mes de setembre al món (entre parèntesis el dia del mes)

Eslovàquia (1), Vietnam (2), San Marino (3), Swazilàndia (6), Brasil (7), Andorra (8), Macedònia (8), Tadjikistan (9), Gibraltar (10), Nicaragua (15), Honduras (15), El Salvador (15), Guatemala (15), Costa Rica (15), Mèxic (16), Papua Nova Guinea (16), Xile (18), St. Kitts and Nevis (19), Malta (21), Belize (21), Armènia (21), Mali (22), Guinea-Bissau (24), Botswana (30).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada