dilluns, 29 de desembre del 2014

LES INDEPENDÈNCIES AL MÓN (5): GENER

Adaptar-se o morir. Aquest principi consubstancial de la biologia, també val per a la societat en el seu conjunt, i en una altra escala, per als individus, per als éssers vius en general. Aquesta frase inicial ve a tomb arran dels canvis en aquesta sèrie d'articles que, segurament, ja s'han fet evident al llarg del mes de desembre. Inicialment, la sèrie es feia en base als comunicats de premsa del Departament d'Estat dels Estats Units. Passa, però, que sovint trobàvem mancances, o que, com és lògic, la dinàmica d'aquests comunicats segueix la conjuntura política, o si voleu, en termes més infantils, el fet de si ara aquest és amic meu o no ho és. 

Per això, sense deixar de banda, aquesta font d'informació d'altíssim interès, he passat també a referenciar-me amb l'anomenat Blue Book de les Missions Permanents a les Nacions Unides. En aquest document, també d'alt interès, hi apareixen consignades les dates commemoratives del Dia de la Independència de molts dels estats membres.

Per altra banda, atès que l'objectiu de la sèrie és utilitari, en el sentit que vol ser útil per al desplegament d'una política internacional catalana, també s'inclouen aquelles dates referencials per als Estats, que són la festa nacional principal. Entre d'altres raons, perquè no es tracta de fer un treball de recerca històrica.
Tradicional desfilada del Regiment de Madras, a l'Índia, el 26 de gener
En base, doncs, a les dues referències esmentades, al llarg del mes de gener toca felicitar, a través del compte de twitter (@graccus), els següents estats:

Sudan (1), Cuba (1), Haití (1), Myanmar -Birmània- (4), Austràlia (26), Índia (26) i Nauru (31)

D'aquests estats cal matisar que en el cas de Cuba, es commemora l'Aniversari de la Revolució; en el d'Australia, l'Australia Day, no exempt de polèmica, per cert, car fa referència a l'arribada del primer vaixell anglès al continent. Finalment. en el cas de l'Índia, se celebra el Dia de la República. Atès la importància d'aquest estat, he optat per felicitar-lo el dia 26 i també el 15 d'agost, que, com és públic i notori, es commemora, pròpiament el Dia de la Independència, que tanta rellevància va tenir en el context mundial de l'època (1947) i en les dècades posteriors, i fins i tot, gosaria dir que en l'actualitat. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada