dimarts, 17 de març del 2015

EL PARTIT QUEBEQUÈS ESCULL EL SEU CAP

El Partit Quebequès es troba en plena campanya per a l'elecció del seu cap. Finalment, cinc han estat els candidats oficials que s'hi han presentat. 
De totes maneres, sembla bastant clar que n'hi ha un que es troba molt per davant de la resta. Em refereixo al multimediàtic Pierre Karl Péladeau (@PKP_Qc) del qual ja en vaig parlar en dos posts, l'any passat (1 i 2) l'any passat. Un personatge un pèl polèmic que està reeixint però en esdevenir un referent d'èxit. Només cal fer un cop d'un al seu web com a candidat, on torna a remarcar el que és una constant en la seva, de moment curta carrera política, la capacitat de triomfar, de reeixir (réussir), és a dir, el de ser un home d'èxit, un home que ha triomfat en els negocis i que ara pretén fer-ho en la política.

La resta de contrincants a la chefferie del Partit són, a diferència de PKP, militants més o menys històrics del PQ. 
El que li pot fer una mica d'ombra és l'antic ministre responsables de les Institucions democràtiques i de la Participació ciutadana i president del Comitè sobre la Identitat en el govern de Pauline Marois, Bernard Drainville (@BDrainvillePQ). Periodista d'internacional de professió, la seva carrera política l'ha feta sempre en el sector més netament independentista del Partit. Ja el 2007 pertanyia a la Delegació de l'Assemblea Nacional del Quebec per a les relacions amb Catalunya i amb Baviera. Com a ministre va elaborar la Carta de Valors Quebequesos, on es refermava el caràcter laic de l'estat quebequès i la plena igualtat entre homes i dones, que va generar una gran polèmica política i que, segons alguns analistes, va tenir un fort impacte en la campanya electoral d'ara fa un any, amb una derrota humiliant del seu partit a mans dels liberals. Un cop d'ull al se web permet comprovar quins són els seus tres referents polítics: la independència, la socialdemocràcia i els valors comuns, on inclou la laïcitat i la necessitat d'integrar socialment els immigrants.

Dos altres candidats, també compten amb un notable curriculum dins del PQ, i en general, del moviment sobiranista quebequès: Alexandre Cloutier i Martine Ouellette.
Alexandre Cloutier (@alexcloutier), advocat, diputat a l'Assemblea Nacional des del 2007, va ocupar en el govern de Pauline Marois, el càrrec estratègic de Ministre per als afers intergovernamentals canadencs, de la Governança sobiranista i de la Francofonia. Provinent d'un dels districtes més clarament sobiranistes del país (Lac Saint Jean), és un valor en alça, però tal vegada la seva joventut i el fet de no tenir una base sòlida a Montréal, li pot anar a la seva contra. Entre les seves propostes hi ha l'elaboració d'un full de ruta per a la sobirania del Quebec, la redacció d'una Constitució, l'abolició del jurament de fidelitat a la Reina i de l'oficina del tinent-governador (virrei) i la implantació d'una fiscalitat justa per a combatre les polítiques de l'austeritat.
Per la seva banda, Martine Ouellet (@martineouellet), amb 28 anys de militància en el partit, és l'especialista en la política de l'aigua, i com a tal va ocupar el Ministeri de Recursos Naturals entre el 2012 i el 2014, un ministeri clau, atesa la immensa importància econòmica i del medi ambient que té per al Quebec. També havia treballat a una empresa clau en aquest àmbit com és HydroQuebec. D'entre les seves propostes, destaquem la de convertir el Quebec en el 194è estat de l'ONU, i la d'aconseguir un Quebec energèticament sostenible i intel.ligent, així com reforçar el paper de les regions.
Finalment, el darrer candidat, que té més aviat pinta de ser una mena d'outsider, és Pierre Céré (@cerepq), militant profundament compromès amb les plataformes de suport als aturats i als moviments anti-austeritat, proposa Un Quebec just i un Quebec lliure. S'ha mostrat molt crític amb PKP, al qual li exigeix que es desvinculi totalment dels seus negocis familiars, si vol ocupar càrrecs de responsabilitat política.

L'elecció del nou líder es farà entre el 13 i el 15 de maig en primera volta, i entre el 20 i el 22 de maig en segona volta, si és necessari (tot i que sembla que no caldrà). A hores d'ara ja han començat els debats oficials, és a dir organitzats pel propi partit, entre els 5 candidats. El primer es va fer el passat dia 11 a Trois-Rivières. Aquí en teniu el vídeo:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada