dimarts, 30 de juny del 2015

LES INDEPENDÈNCIES AL MÓN (11): JULIOL

Allò que deia pel mes de juny, és perfectament aplicable, potser amb més força i tot, pel mes de juliol. És a dir, que els mesos càlids són propensos a les independències. En el cas d'aquest mes, fins i tot, es donen dos dels esdeveniments més rellevants com són els aniversaris de les Revolucions americana i francesa. La primera, la de la Independència dels Estats Units, de llarg la que més impacte ha tingut pel seu caràcter eminentment revolucionari, de trencament amb una legalitat insuportable, i popular. La Declaració d'Independència dels Estats Units ha de ser un document estudiat i fins i tot après a les escoles, perquè la seva transcendència posterior ha estat enorme.

La segona, la de la Revolució Francesa, és un referent universal en la lluita per la llibertat i els drets dels ciutadans i també dels pobles, que va obrir la porta a moltes altres revolucions democràtiques.

A banda dels Estats Units i França, però, també hi ha molts altres estats que esdevingueren tals en aquest calorós més de juliol (bé, com a mínim a l'hemisferi nord):

Burundi (1), Canadà (1), Rwanda (1), Somàlia (1), Bielorússia (3), Estats Units (4), Cap Verd (5), Veneçuela (5), Comoros (6), Malawi (6), Illes Salomó (7), Sudan del Sud (9), Bahamas (10), Mongòlia (11), Kiribati (12), Sao Tomé i Principe (12), Montenegro (13), França (14), Colòmbia (20), Bèlgica (21), Egipte (23), Libèria (26), Maldives (26), Perú (28), Marroc (30), Vanuatu (30)

Com sempre, felicitarem aquests països des del nostre compte de twitter.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada