divendres, 12 de maig del 2017

ENTREVISTA A LA VEU DE L'ANOIA


"L'objectiu de Reagrupament és l'assoliment de la Independència de Catalunya", 
Entrevista a Josep Sort, President de Reagrupament

Ton Casellas, La Veu de l'Anoia

12.05.2017

El passat dissabte el nou President de Reagrupament, Josep Sort, va ser a Igualada. Amb ell hem parlat sobre Catalunya, sobre Reagrupament i sobre la Independència.

- Ets a Igualada perquè vau decidir fer les les assemblees nacionals rotatives per tot el territori català. Per què?

- Tot i que és obvi que estem en la societat digital, que implica que des de casa o la feina podem contactar amb el lloc més allunyat possible, si està connectat, lògicament, ens equivoquem si pensem que la presència física ja no té cap importància. Ben al contrari, la xarxa humana, la presència física és imprescindible, ara més que mai. Cal trepitar el terreny, cal ser-hi. No volem quedar aïllats en el nostre “palau” respectiu. Qui es pensi que des del centre es controla la perifèria, s’equivoca. A més, no podem actuar com a paracaigudistes, allà on anem és perquè hi ha gent que ho demana. Tenim per davant un repte històric: la conquesta de la Llibertat i la Independència i caldrà que a tots els pobles, totes les ciutats, totes les comarques del país, la gent, els patriotes ens mobilitzem. I això només es pot fer si hi ets, no ho faràs des de la capital a cop d’ordinador, fent click. La realitat virtual, per a les sèries de televisió.

- Quina valoració fas a nivell general de la trajectòria del partit des de la seva creació fins ara? Ha valgut la pena?

- Primer m’agradaria aclarir que no som un partit polític. Som una associació que té un compromís sociopolític, això sí: la independència, la regeneració democràtica i el treball. Modestament, pensem que hem tingut un paper proactiu en la presa de consciència de molts catalans i catalanes. Vam denunciar la deriva espanyolista del tripartidisme, vam denunciar la corrupció en la classe política catalana. Abans de l’existència de l’Assemblea Nacional Catalana, vam tenir un paper clau en la mobilització sobretot els anys 2009-2010. Vam posar la Declaració Unilateral d’Independència en el centre del debat polític català. Vam fer aliances electorals amb tots els partits catalans: ERC, la CUP, CiU, perquè la nostra estratègia política ha estat la transversalitat. I la culminació lògica de tot això va ser la candidatura unitària de Junts pel Sí, que va guanyar les eleccions del 2015 de forma aclaparadora. En definitiva, com sempre diem, no n’hem estat els protagonistes principals, però sí, en gran part els guionistes. I ens en sentim orgullosos. Per Catalunya, hi érem, hi som i hi serem.

- Com ho fa un partit sense representació parlamentària per defensar els seus interessos?

- Hem tingut i tenim representació parlamentària. En la legislatura 2011-2015, al Congrés de Diputats, el grup parlamentari era ERC-RCAT-CSí, i els grups municipals d’ERC o eren també d’RCAT. Ara el nostre grup parlamentari al Parlament de Catalunya, és Junts pel Sí, on hi ha un membre de Reagrupament en la llista. Però dit això, el nostre objectiu no és ser parlamentaris dins de la legalitat espanyola. De fet, tampoc és tenir representació parlamentària com a tal. El nostre objectiu és el que estem a punt d’aconseguir: l’assoliment de la independència, la regeneració política, com a bases imprescindibles per una economia que generi desenvolupament, creixement, treball i riquesa compartida entre tots els catalans i catalanes.

- Què us diferencia d’altres partits independentistes des del primer dia com ERC o la CUP?

- A banda del fet que no som un partit, com a tal, més que emfatitzar les diferències, m’agradaria subratllar les semblances. Tots tres som independentistes i estem compromesos en assolir-la. Dit això, nosaltres som una organització eminentment estratègica, no ideològica. Nosaltres arribem fins a la declaració d’independència, i a partir d’aquí cadascú que voti, en les eleccions constituents previstes per al març del 2018, segons el full de ruta, en consciència.

- Si s’arriba a la independència de Catalunya, l’objectiu principal del partit estarà assolit, en què treballaríeu llavors?
- Amb la Independència, sense condicional, Reagrupament farà una Assemblea Extraordinària i decidirem el nostre futur, si n’hi ha. El meu desig i la meva determinació és ser un President de curta durada. Actuo amb la previsió que el 2 d’abril -el dia de la meva elecció- del proper any, ja em dedicaré a altres coses.

- A hores d’ara, creus que s’acabarà fent el referèndum de manera legal i vinculant?
- A hores d’ara i fins al mes de setembre, l’únic en el que penso és en assolir una victòria tan abassagadora com sigui possible del SÍ en el referèndum. Quanta més àmplia sigui més determinant. Discutir sobre coses prèvies no té cap sentit. Ens hi deixarem la pell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada