divendres, 26 de juliol del 2013

ELS SUDETS, GABI, ELS SUDETS


M'han provocat un fort impacte les declaracions del regidor de Barcelona, Gabriel Colomé, del PSC. Colomé, Gabi, pels amics i alumnes enrotllats (que mai va ser el meu cas), és professor, diria que Catedràtic, de Ciència Política a l'Autònoma. No és doncs, cap indocumentat o analfabet tipus Tapas (o es diu Canyas?). Per aquest mateix motiu el fet és molt més greu. I la responsabilitat, més gran.
Gabi Colomé ha traçat un paral.lelisme subtil entre unes hipotètiques eleccions plebiscitàries que se celebrarien si els espanyols es tanquessin en banda a la realizació d'una consulta pel dret a decidir de Catalunya, i les eleccions que se celebraren a Alemanys el 1933 i que donaren el triomf a Adolf Hitler.

Lleig, molt lleig. D'aquesta manera, el regidor es decanta cap a les postures defensades per gent tant d'esquerra com el PP, Ciudadanos, o UPyD, a més de la brunete mediàtica, de sistemàticament relacionar l'independentisme català amb el feixisme i el nazisme dels anys 20, 30 i 40 del segle passat.
Si em permets, i utilitzant un posat acadèmic, diria que en discrepància amb el professor-regidor, assenyalo que el bloc espanyolista, compost per les forces ja esmentades, a les quals cal afegir, per cert, Plataforma per Catalunya, com ja ha passat a l'Hospitalet de Llobregat i a Gramenet de Besòs, a mesura que veu aproximar-se el desenllaç de la Transició Nacional en un sentit contrari als seus desitjos, recorre a un victimisme foramida. Com un senglar envoltat per la llopada, intenta carregar amb totes les seves forces, i les diu de l'alçada d'un campanar, o d'un gratacels.
Si em permets, Gabi, intentaré posar-me al vostre nivell. La vostra actitud davant el més que cantat triomf sobiranista, tant en el cas d'una consulta, com en el cas d'unes eleccions plebiscitàries, ratlla la paranoia. De fet, més greu encara, em recorda, sense salvar cap distància, a l'actitud dels nazis amb el territori dels Sudets que pertanyien a l'extinta Txecoslovàquia, però que Hitler es va encaparrar en annexionar-los al Reich, atès la seva població ètnica alemanya.

Sovint fa la impressió que els espanyols recorren a la suposada persecució contra els seus a Catalunya com una excusa per intervenir, i acabar anul.lant l'autogovern de Catalunya, malgrat la seva modèstia. D'aquesta manera es tractaria de provocar una annexió competencial i acabar amb l'experiment autonòmic. Que ja se sap que als catalans se'ls ha de bombardejar cada 50 anys pel cap baix, que si no es pugen a les barbes d'un...
Gabi, tu més que ningú, per la teva formació i preparació, saps que aquesta estratègia no donarà rendiments. Però no pots obviar que sí que pot crear tensió i intentar aconseguir, encara que sigui debades, allò que fa uns mesos va advertir un altre dels teus: que abans que dividir-se Espanya, es dividira Catalunya... Et sona?
Però tu ja saps com va acabar la història dels Sudets. Finalment, el 1945, tot vestigi alemany va ser depurat i aquells que tan havien gallejat en els anys anteriors, van acabar sent expulsats sense contemplacions per les noves autoritats txeques.

És això el que vols, Gabi, la teva finalitat? 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada