dimarts, 7 de març del 2017

ELS MOSSOS ELS MÉS BEN VALORATS, LA JUSTÍCIA LA QUE MENYS*

El director del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), Jordi Argelaguet, va presentar ahir, en roda de premsa, els resultats de l’enquesta sobre la Percepció de les polítiques públiques i valoració de Govern. 2016.
El principal objectiu d’aquest sondeig és conèixer les necessitats i expectatives de vida de la ciutadania, les seves principals prioritats en temes de polítiques públiques,  i quina valoració tenen sobre  l’actuació del govern de la Generalitat, tant a nivell general com específic. L’enquesta no inclou estimació de vot per a les eleccions al Parlament de Catalunya o al Congrés dels Diputats.
Per a la seva realització, s’han dut a terme 1.700 enquestes personals assistides per ordinador entre el 10 de novembre i el 19 de desembre de 2016. El marge d’error per al conjunt de la mostra és de + 2,95.

Atur i relacions amb Espanya

Del sondeig es conclou que els dos principals problemes que actualment té Catalunya són l’atur (32,9%) i les relacions amb Espanya (25,6%), seguit de la insatisfacció amb la política i els polítics (23,3%).
Pel que fa a l’actuació del Govern de la Generalitat en el darrer any, sota la presidència de Carles Puigdemont, doncs, hi ha una valoració en general positiva (72,2%). Curiosament, dels serveis públics que en depenen, els que obtenen una més bona valoració són els Mossos d’Esquadra (6,38) i la assistència sanitària en hospitals públics (6,15) i la que es dóna en centres de salut públics (6,14). Per contra, la justícia és la que obté la valoració més baixa (4,75).

Centre-esquerre i més catalans que espanyols

Pel que fa als dos eixos clàssics d’identificació, és a dir, els de dreta i esquerra i el nacional, la mitjana dels catalans i catalanes se s’ubiquen clarament cap al centre-esquerre, amb una forta presència de sectors clarament d’esquerres, mentre que la dreta és clarament minoritària. Pel que fa a l’eix nacional, un 38% se sent tan català com espanyol, si bé en les posicions més catalanes que espanyoles o només catalanes, són molt més altes que les seves antítesis espanyolistes. Aquelles recullen uns percentatges de 20,5% i 19,8%, respectivament, mentre que aquestes, uns escassos 6,3% i 4,9%, també respectivament. Això fa que la mitjana sigui del 3,49 sobre 5, a favor, doncs de la catalanitat.
*(NOTA: Post penjat a l'Unilateral, el 27.01.2017)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada