Ja fa uns dies, de fet unes setmanes, fins i tot, potser un mes, que vaig llegir aquest llibre. A diferència del que sovint passa, vaig trigar molt poc en fer-ho. Normalment, les meves lectures són lentes, fins i tot lentíssimes. Sovint responen als meus estats d'ànim. En aquest cas, però no ha estat així. L'he llegit de manera relativament ràpida i no perquè estigués en un estat d'eufòria descontrolada (el vaig llegir mooolt abans del 6-1). Probablement és mèrit de l'autor, o potser perquè no és un llibre estrictament acadèmic, sinó més aviat divulgatiu però amb força aparell bibliogràfic i webgràfic. I cada capítol tracta d'un tema de gran actualitat.
Jamie Bartlett és el director del Centre for the Analysis of Social Media (CASM), que al seu torn està integrat en un think tank britànic, Demos. L'objectiu és l'estudi de l'impacte dels social media en la política i en la societat, tant a nivell de la Gran Bretanya, com també a Europa. Bartlett ha publicat molts papers sobre l'auge dels populismes i la seva actuació en les xarxes socials.
En aquest llibre, però, estudia la part de la Xarxa que la immensa major part dels internautes no coneix, perquè només hi accedeix una part, relativament, petita. Però malgrat això té un impacte cada cop més gran en la vida quotidiana. Aquesta part fosca està composta per diversos submons o subcultures, moltes de les quals tenen com a obsessió principal escapolir-se del control de l'estat, i viure o interaccionar d'acord amb uns plantejaments polítics, filosòfics, etc, compartits amb altres persones.
Així en cada capítol s'analitza un d'aquests submons, i és en alguns d'ells on m'he quedat més engnxat, perquè assenyalen alguns dels moviments socials més dinàmics i, perquè no dir-ho, més preocupants.
Sintèticament s'hi estudien els següents grups: el moviment inicial de la cultura hacker, el sorgiment del model llop solitari en la política digital, els cryptoanarquistes -on per cert, es fa una referència extensa a Ca la Fou, situat a Cabrera d'Anoia-, a la deep web -Tor-, el mercat de droga en la xarxa, el negoci sexual en la xarxa -cam girls-, els suïcides i els grups de suport, els transhumanistes i els anarco-primitivistes.
De tots ells, els que m'han cridat més l'atenció, potser perquè els desconeixia més, és el del mercat de la droga i els transhumanistes.
Del primer m'ha interessat el fet que l'autor descriu com malgrat ser una activitat òbviament il·legal, algunes de les seves pràctiques poden ser referencials en qualsevol estudi empresarial sobretot pel que fa a tècniques de gestionar del client per assolir la màxima satisfacció i que torni a comprar. Algunes de les tècniques exposades són, literalment, al·lucinants.
Pel que fa al transhumanisme, corrent que desconeixia, he quedat bocabadat quan he llegit que hi ha projectes per tractar de preservar la nostra capacitat de raonar més enllà de la nostra existència física, a través de la tecnologia. És a dir, que podrem separar el cos de la ment i tenir una existència mental, una capacitat de raonament, que, suposadament ens la proporcionarà la tecnologia, si ho he entès bé. Precisament aquest és un dels meus dilemes més íntims que des d'adolescent m'ha obsessionat: el fet que la mort significa la fi de tota consciència i activitat intel·lectual, de manera que tot allò que no hem aconseguit transmetre abans, es perd per sempre. Hi ha però, la possibilitat de continuar "ser conscient" fora del teu cos? Brutal, no?
En definitiva, aquest llibre m'ha demostrat que encara hi ha moltes coses que desconec i que l'ofici d'aprendre no s'acaba mai. És el millor que et pot donar un llibre.
Autor: Jamie Bartlett
Títol: The Dark Net
Editorial: Windmill Books (Londres)
Any: 2014
ISBN: 9780099592020
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada