diumenge, 23 de juny del 2013

SE'N FARÀ UNA PEL.LÍCULA: GARY WEBB

Ara fa unes hores que m'he assabentat que es farà una pel.lícula de la vida del periodista d'investigació, i guanyador, entre d'altres premis, d'un Pulitzer, Gary Webb. Autor d'una sèrie d'articles publicats el 1996, sobre les relacions entre traficants de drogues, membres de la Contra de Nicaragua i diverses agències federals dels Estats Units, Webb va, aparentment, suïcidar-se a les darreries del 2004. D'aquesta manera, s'acabava la vida d'un home que tot just un mes després de publicar la sèrie esmentada, titulada Dark Alliance, va ser sotmès a una campanya d'assetjament, de desprestigi professional i fins i tot personal, que el va enfonsar en una espiral cap a la destrucció definitiva. 

Paradoxalment, la mà executora d'aquestes campanyes, van ser els tres diaris més poderosos dels Estats Units, els coneguts com a Big Three, és a dir, el New York Times, el Washington Post i Los Angeles Times, de manera que van ser els seus propis col.legues qui el portaren a la seva fi.

Tanmateix, els treballs periodístics de Webb, han acabat sent reivindicats, i fins i tot, darrerament, algun dels periodistes que van participar activament en la seva cacera, ha reconegut el seu error, i que Webb tenia raó. 
Una servidora ha tingut etapes addictives a la història d'aquest individu, que com molts altres heterodoxos, va començar formant part del sistema -era de família militar-, però que com a conseqüència dels seu compromís professional i ètic va acabar enfrontant-s'hi, per no voler vendre's. Fins i tot vaig escriure un article a la revista Trípodos, en el número Extra del 2008, de la Facultat de Comunicació Blanquerna.

Quasi una dècada després de la seva mort, ara es farà una pel.lícula, com deia abans. Potser ara es farà el reconeixement definitiu de la seva figura i de la seva tasca professional. Ja fa anys, el 2008, exactament, se'n va parlar, al respecte. Ara, però, va de bo.

El film portarà per títol Kill the Messenger, extret d'un llibre publicat el 2008, també, pel periodista Nick Schou, i que es pot considerar una biografia de Webb. Enguany començarà a rodar-se i es possible que s'estreni a finals del 2014, coincidint, doncs, amb els deus anys de tràgic incident.

Un altre aspecte interessant d'aquest cas, és que va ser dels primers que es va benficiar de la presència d'internet, de la xarxa. La sèrie va tenir un web propi el mateix any 1996, que va rebre més d'un milió de visites, i que va contribuir a la seva difusió a escala global. Sense ella, probablement, només hauria estat una història més publicada en un diari de difusió regional. L'impacte digital que va tenir, ja assenyalava quin seria el futur del periodisme contemporani.

El 2011, un fill seu, Eric, va publicar un recull dels seus escrits, que duu per títol The Killing Game.

Webb va morir sol, engegant-se, curiosament, dos trets al cap. La policia, però, des del primer moment no va tenir cap dubte que es tractava d'un suicidi. Era al llit de la casa que acabava de perdre per desnonament per impagament dels 2000 dolars mensuals que havia de pagar i dels que no disposava.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada