dijous, 5 de desembre del 2019

LA REPÚBLICA QUE ESTEM CONSTRUINT*


La publicació de la sentència contra els líders independentistes, el mes d’octubre, amb unes condemnes que sumen 100 anys de presó, ha generat una resposta d’indignació popular sense precedents, amb centenars de manifestacions i iniciatives de protesta que ha convertit Catalunya en un centre d’atenció mediàtica global. Aquest escenari ha desestabilitzat Espanya i la seva imatge internacional. La combinació entre la mobilització interna de rebuig i les successives derrotes internacionals de la diplomàcia i la justícies espanyoles, l’ha col·locada en una situació ingovernable. Això ha estat possible gràcies a l’actuació d’actors com ara el Consell per la República, l’Assemblea Nacional i els Comitès de Defensa de la República, entre d’altres. Però també pel sorgiment d’altres de nous, i de manera molt principal, del Tsunami Democràtic. En poques setmanes, tot ha canviat, i la repressió espanyola ha tornat a actuar, detenint i ferint centenars de patriotes. Però no ha aconseguit afeblir el moviment republicà i independentista. Ben al contrari, l’ha reforçat i l’ha fet més resilient.

La unitat estratègica, més necessària que mai
La nostra fortalesa, la del conjunt del moviment, cal consolidar-la. En aquests darrers mesos, s’han fet passos interns positius.

S’ha enllestit la feina prèvia del Fòrum Cívic i Social per al debat Constituent, que ha de posar les bases per a l’elaboració de la Constitució de Catalunya.

També s’han començat a crear Consells Locals per la República en dotzenes de municipis, que tindran un paper clau en el control del terrritori.
Darrerament, s’ha posat de nou en funcionament l’Assemblea de càrrecs electes, amb una participació massiva, i que ha d’actuar al marge de qualsevol legalitat espanyola i també de la dinàmica política autonomista.

Per la seva banda, el Consell per la República (CPR), ha crescut políticament amb noves entitats i orgànicament, superant ja els 82.000 ciutadans censats. També ha començat a establir delegacions territorials, com la de Perpinyà, a la Catalunya Nord.

A nivell social, el moviment republicà i independentista ha obtingut dos èxits sense precedents. Per una banda, a nivell empresarial, la victòria en les eleccions a la Cambra de Barcelona ha esdevingut un terratrèmol sense precedents, que ha posat dels nervis als sectors espanyolistes dels negocis i dels mitjans de comunicació de masses. Per altra banda, a nivell dels treballador@s, l’expansió del sindicalisme nacional i de classe, amb la Intersindical-CSC, al capdavant, juntament amb la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), estan escombrant del mapa sindical, les màfies espanyoles de CC.OO i de la UGT, històricament oposades a la independència. La Vaga General del 18 d’octubre va ser un gran èxit, en aquest sentit, malgrat els intents de boicot dels espanyolistes.

Podem dir, doncs, que s’està evolucionant cap a una creixent unitat estratègica de caràcter patriòtic i social, la consolidació de la qual, depèn de la seva dimensió política.

*(NOTA: Post publicat a LA VEU DE REAGRUPAMENT, NÚM. 94, Novembre 2019)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada