dissabte, 14 de febrer del 2015

QUIN MODEL D'EXÈRCIT PER A LA CATALUNYA-ESTAT?

El tema s'està convertint en un debat recorrent, darrerament. A la televisió, a internet, el debat cada cop hi és més present. És un bon senyal. Vol dir que ja ens ocupa i ens preocupa la Catalunya-estat, i hem deixat enrere el debat amb Espanya. És una pantalla passada.

I el debat, naturalment, només pot ser un: quin model de defensa, de política de defensa, tindrà la Catalunya-Estat. Deixo, doncs, de banda, qualsevol veleïtat psicopatològica que proposa una Catalunya-Estat sense exèrcit. No penso dedicar-li ni una línia més. No podem fer el ridícul.

Dit això, és obvi que l'Exèrcit de Catalunya, pot beneficiar-se del fet que es construirà des de pràcticament zero. I això pot permetre no caure en els errors dels exèrcits ja existents, i particularment, en el referent espanyol, del qual ens hem d'allunyar com de la pesta.

Dic que es construirà pràcticament des de zero, perquè, òbviament quan es produeixi la desconnexió amb Espanya, el Ministeri de Defensa Català assumirà el control de les instal.lacions militars espanyoles en territori català, per la qual cosa, ben bé no es començarà de zero. Probablement, també, una part dels militars espanyols d'origen català, tan professionals com voluntaris, passaran a dependre´n, si és que així ho volen, i fan el corresponent canvi de xip, imprescindible, per altra banda. I finalment, també cal tenir en compte que hi ha un determinat nombre d'empreses catalanes que ja estan en la indústria de la defensa, i que, lògicament, també estaran interessades en esdevenir contractistes del nou exèrcit. I segurament, també hi haurà d'altres empreses, jo goso dir que centenars o milers, que s´hi abocaran, un cop desapareguts els escrúpols de relacionar-se amb els militars espanyols.

I és que la formació d'aquesta estructura d'estat, la militar, probablement serà la que més interès atraurà tant des del punt de vista empresarial, com també pel que fa a la creació de milers de llocs de treball, tan directes com indirectes. 

Una ocupació que bàsicament serà d'alt nivell tecnològic en àmbits com la informàtica, el ciberespai, les comunicacions estratègiques, la indústria àeria i naval, etc.

De manera que ja és hora de prendre-ho seriosament i deixar de fer acudits dolents. En continuarem parlant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada