diumenge, 1 de maig del 2016

OCCUPIED

Acabo de veure uns quants capítols d'una sèrie que ha generat força polèmica en els darrers mesos a Europa, tant que fins i tot hi ha hagut derivades diplomàtiques. Em refereixo a Occupied (Okkupert, en noruec). Es tracta d'una sèrie de política ficció, però d'una ficció molt propera. 

Noruega és intervinguda per Rússia, amb el consentiment de la Unió Europea i amb la passivitat dels Estats Units, que per cert, han abandonat l'OTAN. Els russos, s'encarreguen de reprendre l'extracció de petroli i gas de les plataformes noruegues, que havien estat abandonades per les autoritats d'aquest país en benefici d'un mineral més ecològic. I no explico més... Sembla interessant, oi?

Només dues coses. La sèrie ja s'estava produint quan els russos van ocupar Crimea, de manera que no està inspirada en aquests esdeveniments. Tot i això, l'ambaixador rus va protestar per la imatge que s'hi donava del seu país, i va recordar que feia 70 anys (el 2015), que soldats soviètics van donar la vida en la lluita contra els nazis al nord de Noruega. Paradoxalment, doncs, ens tornem a trobar en una situació semblant a la que va succeir temps enrere quan les autoritats pakistaneses van protestar enèrgicament respecte una altra sèrie de caràcter geopolític, com és el cas de Homeland.

I la segona, si la imatge de Rússia queda malmesa, el mateix passa amb el cas de la Unió Europea (incloent-hi els veïns suecs, per cert), percebuda com un actor submís a les ordres de Rússia, que sembla beneficiar-se de la seva diplomàcia del petroli amb la qual collar els europeus. Per la seva banda, els Estats Units, auto-suficients energèticament, i com ja he dit, havent abandonat l'OTAN, semblen trobar-se totalment al marge dels conflictes europeus (ep, ja he dit que no he acabat de veure tota la temporada, vés a saber què passa al final). 

En definitiva, una sèrie que fa bona pinta i que demostra com els estats petits, com és el cas de Noruega, poden produir i exportar propostes mediàtiques de qualitat, comptant, com és el cas, amb la col.laboració d'altres socis europeus. Molt recomenable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada