dilluns, 22 d’agost del 2022

“No hi ha referèndums legals o il·legals”, Alex Salmond (21.08.2022)

  • “Si vols convèncer una entitat poderosa de fer una cosa, l’has de convèncer que si no hi està d’acord passarà una cosa pitjor”
  • “Si Catalunya, Escòcia i Irlanda cooperem tenim més possibilitats de vèncer”

Els líders hem de garantir a la gent que sigui quina sigui l’estratègia en què ens embarcarem, potencialment sigui guanyadora

ÒSCAR PALAU - PRADA

Com a pri­mer minis­tre, va ser el gran artífex del referèndum d’auto­de­ter­mi­nació d’Escòcia del 2014. Va dimi­tir arran del no, i després se’n va anar de dipu­tat a West­mins­ter. Apar­tat arran de ser acu­sat de tretze delic­tes sexu­als, dels quals seria absolt fa dos anys, Alex Sal­mond tor­na­ria l’any pas­sat a la vida política ja des­mar­cat de l’SNP, i amb un nou par­tit per “empènyer”, Alba, que no va treure cap escó en les elec­ci­ons esco­ce­ses. Ahir va pro­nun­ciar una con­ferència a Prada en el marc de la Uni­ver­si­tat Cata­lana d’Estiu, con­vi­dat per l’ICEC (Inter­na­ti­o­nal Com­mi­tee of Euro­pean Citi­zens).

Ha tor­nat a la vida política ara amb un nou par­tit, Alba…
Sí, Alba és un nou par­tit polític inde­pen­den­tista d’Escòcia. El Regne Unit està en una crisi econòmica fona­men­tal, i aquest és el moment per col­pe­jar fort per la inde­pendència, forçant el govern britànic a un referèndum, com ja vaig fer, tenint una estratègia sobre com tu pots imple­men­tar un man­dat. En els últims anys hi ha hagut almenys qua­tre man­dats per un referèndum però no ha pas­sat res, i això és molt sor­pre­nent per a molta gent, dona­des les opor­tu­ni­tats que ha ofert el Bre­xit i altres qüesti­ons. Alguna gent de l’SNP ha cai­gut en posi­ci­ons massa còmodes al Par­la­ment. Alba és un par­tit petit en com­pa­ració amb l’SNP, que és la força domi­nant a Escòcia. Però quan jo vaig començar a lide­rar l’SNP, cap al 1990, també era un par­tit molt petit. Així que això és com un retorn a com vam començar amb l’SNP, i Alba és part del movi­ment naci­o­nal que vol empènyer perquè les coses pas­sin més ràpid.

Com és la seva relació amb l’SNP i Nicola Stur­geon?
Així com a Cata­lu­nya hi ha hagut un gra­pat de par­tits inde­pen­den­tis­tes perquè la gent volia una vari­e­tat, a Escòcia l’SNP ha estat total­ment domi­nant, però ara hi ha un cert escep­ti­cisme sobre la pos­si­bi­li­tat que empe­nyi. Així que Alba és com qual­se­vol rival que té ten­si­ons amb l’SNP, som rivals a Twit­ter, però el que importa real­ment és la causa de la inde­pendència.

Estan tre­ba­llant pel mateix…
Sí… Després de tot hi ha un referèndum, Nicola Stur­geon va dir que hi podria ser el 19 d’octu­bre del 2023, res a dir en aquest sen­tit. Si hi és, lla­vors les nos­tres diferències es dilu­ei­xen, perquè la gent fa cam­pa­nya per un objec­tiu comú. Si no hi és, hi hau­ria una com­pe­tició més vigo­rosa entre l’SNP i Alba.

Qui­nes són les diferències entre ambdós, ara?
Alba està bus­cant una estratègia molt més per­su­a­siva per la inde­pendència, ens agra­da­ria veure ara una cam­pa­nya a West­mins­ter, en el dia a dia de les inter­ven­ci­ons par­la­mentàries, fins que con­ce­deixi un referèndum. Ens agra­da­ria veure mobi­lit­zació a Escòcia de gent en suport del referèndum. M’agra­da­ria veure ini­ci­a­ti­ves diplomàtiques i inter­na­ci­o­nals pel dret a deci­dir d’Escòcia… La posició inde­pen­den­tista entre els par­la­men­ta­ris esco­ce­sos elec­tes és avui total­ment majo­ritària, domina dins del Par­la­ment escocès i dels par­la­men­ta­ris esco­ce­sos a West­mins­ter. De 59, 49 són inde­pen­den­tis­tes. No hi ha debat en això, la qüestió és com es du a terme el man­dat: si a través d’una inter­venció par­la­mentària, d’agi­tació popu­lar, o per ini­ci­a­tiva diplomàtica. No dient ‘d’acord, accep­ta­rem el que ens dieu i espe­ra­rem el millor del dic­ta­men del Tri­bu­nal Suprem del Regne Unit’. Dubto del Tri­bu­nal Suprem, que està situat a dos minuts a peu de West­mins­ter, igual que passa a Espa­nya o al Canadà.

Com s’ho va fer per convèncer Came­ron fa deu anys?
No has de convèncer gent que no vol fer una cosa, has de convèncer que allò que vols fer serà menys agra­da­ble. L’avan­tatge és que el 2011 havíem gua­nyat una majo­ria abso­luta en un Par­la­ment pro­por­ci­o­nal, cosa que no passa gaire sovint perquè és molt difícil d’acon­se­guir, així que això ens va donar la ini­ci­a­tiva política. Però la tasca clau va ser per­su­a­dir David Came­ron que si ell no l’acor­dava, nosal­tres mun­taríem el nos­tre propi referèndum a Escòcia, i el mun­taríem en uns ter­mes per gua­nyar. De fet, volíem fer tres pre­gun­tes. Came­ron estava obses­si­o­nat amb això, i va aca­bar con­clo­ent que pre­fe­ria tenir un referèndum acor­dat, amb una pre­gunta de sí o no. La política és tenir habi­li­tat amb visió: si vols convèncer una enti­tat pode­rosa de fer alguna cosa que la gent vol fer, i que tens un man­dat democràtic per fer, te les has de mane­gar per convèncer que si no hi està d’acord lla­vors pas­sarà alguna cosa encara pit­jor. És l’única manera de fer-ho. Jo sé que hi ha gent a Cata­lu­nya que pensa que ho han de fer a la manera esco­cesa, com l’Alex Sal­mond va acor­dar amb West­mins­ter, i que mira si són ama­bles els angle­sos, però...

... però bé que es va arri­bar a un acord força ràpid, oi?
Va cos­tar quinze anys arri­bar a aque­lla posició! Vaig nego­ciar, però ho cons­truïa sobre quinze anys d’acti­vi­tat. Vam entrar en un procés: igual que a Cata­lu­nya es va res­ta­blir l’auto­no­mia després del fran­quisme, vam fer un referèndum per res­ta­blir el Par­la­ment el 1997, vam fer cam­pa­nya durant molt temps... Va aca­bar en un referèndum per res­ta­blir el Par­la­ment, i quan el vam tenir vam començar una altra cam­pa­nya al Par­la­ment per tenir un referèndum d’inde­pendència… Molta gent a Cata­lu­nya diu “ah, l’Estat espa­nyol no és tan bonic com el britànic”, però això no fun­ci­ona així…

No és tan fàcil…
És clar! La política reque­reix estratègia i visió, i nosal­tres, Cata­lu­nya i Escòcia, i també ara Irlanda, ens podem asso­ciar per un camí democràtic i cons­ti­tu­ci­o­nal cap a la inde­pendència. Si no tens cap més arma has de tenir visió, i has de saber per exem­ple exac­ta­ment què faràs en funció del que facin els altres.

Ahir a Prada va dema­nar més uni­tat entre els movi­ments...
El que dic és que en aquest moment del procés hi ha d’haver molta més comu­ni­cació entre movi­ments naci­o­nals, espe­ci­al­ment Cata­lu­nya, Escòcia i Irlanda. No perquè altra gent no tin­gui objec­tius legítims, que els tenen, però perquè en ter­mes d’una cursa de cavalls, diríem que van al davant.

Parla d’un front comú?
És bas­tant obvi, per raons històriques en què no entraré perquè són molt com­ple­xes, que el pri­mer que dic és que Escòcia i Cata­lu­nya no són el mateix, però hi ha algu­nes coses en comú sobre com han mirat d’esta­blir estats inde­pen­dents al llarg de l’últim segle. Pot­ser molta gent a Cata­lu­nya està dece­buda, perquè de manera valenta l’1-O va donar suport al referèndum; també hi ha gent a Escòcia frus­trada pel resul­tat del 2014, i gent a Irlanda dece­buda perquè cent anys després de crear un estat lliure, encara estan sepa­rats. En el con­text d’aquest segle, Irlanda ha estat divi­dida; fa 50 anys Cata­lu­nya encara estava sota el règim de Franco, i fa 25 anys el pri­mer minis­tre escocès era desig­nat per un par­tit que no tenia cap dipu­tat a Escòcia… En ter­mes històrics, Irlanda, Escòcia i Cata­lu­nya han fet pro­gres­sos subs­tan­ci­als cap a l’objec­tiu d’esta­blir un estat inde­pen­dent, tots tres són enti­tats naci­o­nals. En qual­se­vol judici inter­na­ci­o­nal que es fes sobre el dret a l’auto­de­ter­mi­nació, Irlanda, Escòcia i Cata­lu­nya cer­ta­ment el tin­drien. Ara, per fer qual­se­vol pas final cal molta més comu­ni­cació entre aquests tres països.

No n’hi ha hagut prou ara?
És evi­dent que érem total­ment empàtics amb les ambi­ci­ons cata­la­nes quan era pri­mer minis­tre d’Escòcia, però havia de trac­tar amb la Unió Euro­pea i l’Estat espa­nyol, que tenia poder de vet a l’ingrés escocès.

Havia de ser diplomàtic...
Sí, havies de ser diplomàtic, però en els molts mítings que he fet en els últims mesos a Escòcia, 35 des del març, el que dic en el marc inter­na­ci­o­nal és que tenim noves pers­pec­ti­ves per a la inde­pendència, si mirem tot el que ha pas­sat des del 2014. Perquè el món ha can­viat! Hi ha hagut una pandèmia, el Bre­xit, una Europa més calenta… Així que hi ha noves pre­gun­tes que ha de res­pon­dre el movi­ment inde­pen­den­tista, i altres que no. Ara no hi ha neces­si­tat que Escòcia sigui diplomàtica amb Espa­nya… Per què? No tinc ni idea de per què Nicola Stur­geon pensa que és una bona idea tro­bar-se amb l’ambai­xa­dor espa­nyol com ha fet aquests dies, ell no pot fer res ara. Gover­nar amb visió va d’això. No espero pas que algun dia a Cata­lu­nya ningú sacri­fi­qui ni la més mínima cosa en favor de la inde­pendència d’Escòcia, jo tam­poc ho faria, i tam­poc amb Irlanda. No obs­tant, la majo­ria de coses que hauríem i podríem fer junts, lluny de ser dolen­tes, serien bones per a la causa de l’altre. Així que ara ho veig més com una opor­tu­ni­tat que el que havia estat: és cru­cial. A Irlanda, sobre­tot pel que va pas­sar de la lluita armada i vio­lenta, fa vint anys el Sinn Féin tenia el 2% de suport. Els 25 anys de procés de pau són cru­ci­als, perquè la violència ho feia total­ment inac­cep­ta­ble per a la gent. Ara Irlanda té el pri­mer líder del Sinn Féin en cent anys. I al nord ha estat el par­tit més votat en les últi­mes elec­ci­ons i té un govern enca­mi­nat cap a la república.​En ter­mes de les seves ambi­ci­ons, si entrem tots tres al ring tenim més pos­si­bi­li­tats de vèncer si coo­pe­rem.

Seria bo impul­sar referèndums també a Cata­lu­nya i Irlanda l’any que ve, com a Escòcia?
És prou difícil fer un sol referèndum com per mirar de sin­cro­nit­zar-ne tres! L’SNP està dient a la gent que hi haurà un referèndum l’octu­bre de l’any que ve, però no crec que s’ho cre­gui.

I vostè ho creu?
Jo crec que n’hi podria haver un si es fes una cam­pa­nya ade­quada, i tant! Perquè el Par­tit Con­ser­va­dor està afe­blit i divi­dit per la crisi econòmica i política, així que és un moment excel·lent per forçar la màquina, tot i que no crec que l’SNP ho faci. Però posem que hi ha un referèndum el 2023: si passa, no veig Stur­geon dient que el farà si es fa a Cata­lu­nya i Irlanda.

Però creu que hi ha la pos­si­bi­li­tat d’arri­bar a un acord com vostè?
Si ho for­cen i es com­pro­me­ten en una cam­pa­nya amb inter­venció par­la­mentària, sí. Però no han fet res, i això és dia a dia! En un con­text de crisi política i econòmica, un par­la­ment que no fun­ci­ona és un pro­blema, i tres dipu­tats de vora 50 ho podrien posar tot cap per avall. El nou pri­mer minis­tre no sap què pas­sarà amb la Cam­bra dels Comuns, i això com­bi­nat amb acció popu­lar, acci­ons diplomàtiques... podrien forçar el Regne Unit a un referèndum.

Supo­sem que no hi hagi un acord. Escòcia l’hau­ria de fer igual­ment?
El pro­blema d’això és obvi: Stur­geon ja ha dit que recor­rerà al Tri­bu­nal Suprem del Regne Unit, i no és el lloc per deba­tre això. Està inten­tant argu­men­tar un cas de dret inter­na­ci­o­nal sobre el dret a l’auto­de­ter­mi­nació, la sobi­ra­nia de les naci­ons, en un tri­bu­nal intern que només inter­pre­tarà la part de la legis­lació interna. Així que per­drem. Si real­ment vols gua­nyar en un tri­bu­nal, pri­mer aprova una llei i ja hi tens impli­cat un Par­la­ment democràtic, i molta gent des­a­fi­ant els tri­bu­nals.

No hi con­fia gaire...
Jo no seria opti­mista sobre les opor­tu­ni­tats en aquest cas, tot i que res em faria més feliç que estar equi­vo­cat.

Si al final Escòcia vota per la inde­pendència, diria que sí aquesta vegada?
N’estic con­vençut.

Per què va dir no el 2014?
Perquè vam començar la cam­pa­nya al 30%; ara la començaríem al 50%. I el món és dife­rent, i la gent ha aga­fat experiència, la banda del no no pot dir que si surt sí que­da­rem fora d’Europa.

El ‘Bre­xit’ serà clau…
No és la raó fona­men­tal. Més que el Bre­xit, ho és la situ­ació econòmica, que s’està movent de manera del tot deci­siva. Tenim una crisi econòmica greu a causa de la inflació dels recur­sos: el preu de la gaso­lina, del gas, del men­jar, tot està pujant… i quin país té petroli, gas? Fins a deu vega­des més del que neces­si­tem poten­ci­al­ment! I ener­gia reno­va­ble, i prou aigua per evi­tar que Europa cremi… Els recur­sos estan adqui­rint una enorme importància, molta més que abans. Si som capaços de comu­ni­car el mis­satge que el país té els seus, és molt més fàcil. Jo era eco­no­mista abans d’entrar en política, i el més intel·ligent que m’han dit mai, el meu cap lla­vors, és que per a molta gent tot allò que costa més d’un milió és sim­ple­ment un gran número.

El govern espa­nyol no per­met un referèndum perquè segons la Cons­ti­tució l’Estat espa­nyol és indi­vi­si­ble, però la Union Act britànica del 1707 també par­lava d’“uni­tat per sem­pre”. Seria il·legal la inde­pendència d’Escòcia?
No hi ha referèndums legals o il·legals. Hi ha referèndums accep­tats o no accep­tats. Des­criure qual­se­vol con­sulta democràtica com il·legal és un abús del llen­guatge. Totes les revo­lu­ci­ons són legals després d’haver-se produït. Mirem el cas dels Estats Units, la decla­ració d’inde­pendència, d’acord amb el govern anglès, era il·legal en l’època, però després del fet va ser legal... No hi ha lega­li­tat o il·lega­li­tat en dret o política inter­na­ci­o­nal: si s’accepta un fet hi ha reco­nei­xe­ment, i si no, no.

Té relació amb els par­tits cata­lans? El govern català està nego­ci­ant amb l’espa­nyol, de moment sense grans resul­tats. Creu que és una bona estratègia?
No és feina meva dir què ha de fer Cata­lu­nya o no; a més, aquests dies m’he reu­nit amb tots dos par­tits del govern. Tu has de pro­var totes i cadas­cuna de les vies democràtiques... Jo em vaig embar­car per la causa del referèndum del 2014, i no vam poder arri­bar a la inde­pendència perquè la gent no ho va votar, què hi farem… Els líders no podem garan­tir l’èxit del pro­jecte que estem empre­nent, però el que hem de garan­tir a la gent és que, sigui quina sigui l’estratègia en què ens embar­ca­rem, poten­ci­al­ment sigui gua­nya­dora. I que si la gent vota per ella, l’acon­se­guiràs.

Està dema­nant uni­tat?
No hi ha res dolent en el fet que hi hagi diver­sos par­tits a favor de la inde­pendència, pot ser un avan­tatge. Està bé per a la gent que hi hagi vari­e­tat en els punts de vista, però quan arribi el moment de la decisió cal una cam­pa­nya uni­fi­cada. Un cop tens la teva estratègia fixada, i el punt de decisió està fixat, en forma d’elec­ci­ons o de referèndum, lla­vors la gent s’ha d’unir per la causa inde­pen­den­tista des de par­tits dife­rents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada