Al Quebec, després d'una campanya electoral de les pitjor considerades, per la reiteració dels atacs entre els partits, s'acosten al dia de la votació. El dilluns, dia 7.
A hores d'ara, segons els principals diaris i analistes no hi ha res decidit, i en algunes circumscripcións la lluita entre tres partits, serà, aparentment, aferrissada fins al darrer moment.
Un sondeig fet públic avui, confirma la tendència del Partit Liberal del Quebec, federalista, a situar-se al capdavant en intenció de vot a nivell de tot el país. Hi obté una intenció de vot del 38%, mentre que els sobiranistes del PQ, els segueixen amb el 29%, i els autonomistes de la Coalition pour l'Avenir du Quebec (CAQ), obtenen el 23%. Molt més lluny queden els altermundialistes de Quebec Solidaire (QS), i la resta de forces minoritàries. Aquestes últimes tenen molt difícil obtenir representació parlamentària.
Malgrat que sembla una diferència notable, entre el primer i el segon, el fet cert és que allò que és realment decisiu, no són els resultats a nivell nacional, sinó els de cadascuna de les 125 circumscripcions electorals, que és on realment es guanyen les eleccions. I, particularment en aquelles circumscripcions amb una majoria d'electors francòfons. En elles el combat entre les tres primeres forces és molt aferrissat i només uns centenars de vots poden decantar la balança cap a una banda o una altra, de manera que els diferents candidats estan fent els darrers esforços per arreplegar els més indecisos.
Tal vegada, la dada més significativa és el percentatge de votants que dubten en repetir el seu vot del 2012. Aquest percentatge és significativament alt entre els que votatren llavors a la CAQ i a QS. Per això tant el PLQ com el PQ adrecen els seus esforços en atraure'ls.
Des del PLQ, en aquest sentit, s'aposta per emfasitzar la dimensió econòmica i alertar, utilitzant el discurs de la por, sobre la incertesa que pot comportar si els pequistes guanyen les eleccions i es torna a obrir el debat referendari sobre la sobirania.
Per la seva banda, el PQ, posa com a full de servei els dos darrers anys de govern, on s'ha corregit la situació caòtica que va deixar l'anterior govern liberal (2003-2012), sota la direcció del desacreditat Jean Charest, esquitxat per múltiples escàndols de corrupció o de favoritismes empresarials, i remarcant que molts dels candidats liberals d'enguany, van ocupar carteres ministerials en els governs d'aquella etapa. També, s'ha emprat com a argument rellevant, l'aprovació de l'anomenada Carta dels Valors del Quebec, que proposa remarcar la laïcitat, la neutralitat religiosa de l'Estat, així com la igualtat entre els homes i les dones, i que també confirma la prioritat del francès, i la prohibició de signes o símbols religiosos en els edificis públics. Una iniciativa que ha generat un profund debat entre la societat quebequesa.
Tots dos partits, però, coincideixen en un mateix discurs: el de la necessitat d'obtenir una majoria parlamentària que garanteixi quatre o cinc anys d'estabilitat política, i eviti un nou periode de governs minoritaris, és a dir, sense un suport ampli de l'Assemblea Nacional. No debades, des del 2007, el Quebec ja haurà votat en quatre eleccions.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada