dissabte, 27 de setembre del 2014

LES INDEPENDÈNCIES AL MÓN (2): OCTUBRE

En el mes d'octubre també se celebren importants aniversaris d'independències o de dies assenyalats. Com ja vaig dir en el post inicial de la sèrie, segueixo els comunicats de premsa del Departament d'Estat dels Estats Units. De moment conservo les dues fotos que il.lustren com els espanyols també saben signar independències dels territoris que fins llavors havien oprimit, com són els casos de Cuba i Guinea Equatorial. Si algú té fotos o il.lustracions per l'estil, per exemple, del cas de Filipines, agraïré que mes les féu arribar, please. 
Assumeixo que faig una tasca substitutiva de la que farà en el seu moment el Ministeri (que no Conselleria) d'Afers Exteriors de la República de Catalunya que, no tinc cap dubte, aviat serà una realitat.

Recordo que el dia que correspongui, enviaré des del meu compte de twitter (@graccus), la corresponent felicitació.
Com ja vaig dir també en el post primer de la sèrie, i hi ha algun error, les queixes, al Departament d'Estat, a Washington, D.F.
Independències (o efemèride equivalent) del mes de setembre al món (entre parèntesis el dia del mes)

República Popular de la Xina (1), Nigèria (1), Xipre (1), Tuvalu (1), Palau (1), Guinea (2), Alemanya (3), Lesotho (4), Uganda (9), Fidji (10), Guinea Equatorial (12), Zàmbia (24), Àustria (26), Turkmenistan (27), St. Vincent and Grenadines (27), Txèquia (28), Turquia (29).
D'aquest mes d'octubre, comento alguns casos que poden semblar xocants. Per ordre cronològic: En el cas de la República Popular de la Xina, se celebra la seva declaració, no la independència. En el cas d'Alemanya, se celebra la Reunificació, una efemèride que Catalunya també se celebrarà més aviat que tard. El dia 12, se celebra la independència de Guinea Equatorial respecte Espanya. I no se celebra res més. En el cas d'Àustria, se celebra la recuperació de la plena sobirania, després dels anys d'intervenció de les forces aliades des del final de la Segona Guerra Mundial. En el cas de Txèquia, se celebra, encara, la independència de l'antiga Txecoslovàquia. I en el cas de Turquia, la de la proclamació de la República.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada