Les declaracions del kapo (més kapo que mai) dels sociates, Miquel Iceta, fent un poc subtil paral.lelisme entre la consulta del 9N i l'Alemanya nazi, mereixen tot el nostre més absolut menyspreu. No només per la seva mala llet, sinó també perquè demostren una voluntat ferma d'ocultar la pròpia història.
Ja fa uns mesos, vaig escriure un post que reivindicava un antecedent directe al moment històric present. Em refereixo és clar, al Plebiscit del 2 d'agost del 1931, en el qual, el poble català, passant absolutament de la legislació vigent espanyola, va exercir el seu dret a decidir respecte el conegut com Estatut de Núria, o del 1931. Llavors, amb una taxa de participació del 75%, el 99% dels votants (només homes), van donar el seu suport al nou text.
Naturalment, quan el text va passar per les Corts de Madrid, va patir la corresponent retallada, de manera que l'Estatut que finalment s'aprovà, el de 1932, s'assemblava al del 1931 com un ou a una castanya, en detriment de Catalunya, naturalment.
Que l'Iceta ignori el Plebiscit de 1931 és totalment coherent amb la tendència historiogràfica frontpopulista que ha exercit una enorme pressió a casa nostra en les darreres dècades. Aquesta tendència, i es pot seguir en els manuals d'història per a batxillerat, l'ignora completament. Llei del silenci que cau com una llosa.
Això no obstant, la importància d'aquell plebiscit va ser enorme. I demostra que ja hi ha un antecedent, i que no només a l'Alemanya nazi, sinó a la Catalunya Republicana, també se'n feien.
O és que el senyor Iceta suggereix que el Mestre Pau Casals, que apareix en la foto superior exercint el seu dret a decidir aquell 2 d'agost del 1931, era un nazi?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada