dimarts, 1 de març del 2016

THINK TANK INDEPENDENTISTA AL QUEBEC*

El professor universitari i antic diputat del Bloc Quebequès i del Partit Quebequès, Daniel Turp, serà el nou president del Consell d’Administració de l’Institut de recerca sobre l’autodeterminació dels pobles i les independències nacionals (IRAI), que acaba de fer-se públic al Quebec. Turp, professor de Dret Públic de la Universitat de Montréal, és un profund coneixedor de la situació catalana, atès que ha actuat com a observador en les consultes per la Independència (2009-2012), i ha seguit d’aprop els darrers esdeveniments polítics a Catalunya.
Think tank independentista al Quebec
El nou think tank, que entrarà en funcionament aquesta pròxima primavera, es defineix com una “intel·ligència col·lectiva al servei de la independència”. Cinc seran les funcions de l’Institut.
La primera elaborar i difondre estudis sobre l’autodeterminació dels pobles i les independències nacionals. Es tractarà d’estudis rigorosos sobre les qüestions econòmiques, socials i culturals relacionades amb la Independència del Quebec, tant des d’una perspectiva comparada i internacional.
També, a través del seu web, preveu rebre i estudiar tota la informació i els estudis susceptibles de ser d’interès per a la seva tasca, així com tot el referent a l’autodeterminació i a la independència.
En tercer lloc, l’IRAI oferirà un conjunt de dades estadístiques, econòmiques i sociodemogràfiques, per tal de no només donar suport als seus investigadors, sinó també per compartir-les amb la comunitat universitària i les persones interessades en aquestes qüestions. L’accés a aquestes dades serà obert i facilitarà la recerca que els mateixos ciutadans portin a terme.
Per altra banda, l’Institut pretén esdevenir una referència internacional en continguts sobre l’autodeterminació dels pobles i les independències nacionals, incloent-hi la del Quebec, a través d’oferir una extensa base de dades digital.
Finalment, realitzarà una tasca d’educació popular i ciutadà oferint cursos a través d’internet i organitzant conferències, seminaris, tallers i xerrades en institucions educatives.
Un Institut independent
Tot i que l’origen d’aquest Institut es remunta a una promesa feta, l’any passat, durant la cursa a la direcció del Partit Quebequès pel seu actual líder, Pierre Karl Péladeau, Daniel Turp ha deixat clar que l’IRAI no és una instància dependent del Partit Quebequès, i que està obert a investigadors amb sensibilitats més properes a altres formacions independentistes com poden ser Québec Solidaire (més altermundialista) o Option Nationale (declaradament independentista). També ha posat molt èmfasi en la rigorositat dels estudis que s’hi desenvoluparan.
Daniel Turp i altres observadors internacionals sobre les consultes a Barcelona
En aquest sentit, l’IRAI té la intenció de sol·licitar la seva inclusió en el registre d’entitat sense ànim de lucre, de manera que les donacions que rebi podran desgravar fiscalment. Això també evitarà que estigui sotmès a la llei electoral, que limita les contribucions dels ciutadans a instàncies partidistes a 100 dòlars canadencs. Una altra mostra de la seva independència és el fet que en l’actualitat s’ha encarregat a una empresa de caça-talents, la selecció de la persona que n’assumirà la direcció general.

*(NOTA: Post penjat a Geopolitica.cat, el 27.02.2016)

Addenda (01.03.2016)
El 29.02 s'ha fet públic que la persona triada per ocupar la direcció general de l'IRAI ha estat Geneviève Baril, politòloga i especialista en recerca i participació ciutadana, educació cívica i feminisme polític.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada