El president de Reagrupament ha oficialitzat la seva candidatura a liderar la nova CDC que començarà a emergir en el congrés d'aquest cap de setmana
Ignasi Planas (Rcat) està disposat a liderar un nou partit que no amagui que l'objectiu és la independència, des de la transversalitat política i amb noves cares, però també amb una separació clara entre aparell del partit i Govern. Reagrupament ha aportat 1.000 associats al nou projecte polític, que de moment mantindran la doble militància.
A les portes del Congrés de refundació de CDC, vostè presenta una candidatura per liderar la nova Convergència en nom de Reagrupament. Quin projecte ofereix?D'entrada, no volem refundar CDC, sinó crear un nou espai polític en el qual efectivament s'hi identifiqui l'estrat social que Convergència representava, però a partir d'un nou projecte polític construït sobre l'espai de centralitat, radical en algunes coses, com per exemple el compromís de culminar el procés d'independència que va començar amb el president Mas i que segueix amb el president Puigdemont. Però també amb el compromís d'assumir les màximes cotes de democràcia interna del partit, amb un funcionament absolutament depenent de les votacions dels associats pel que fa a l'elecció dels representants i els dirigents, amb un règim d'incompatibilitats fort, limitació de mandats i amb una participació de tots els associats en les decisions importants. I tot plegat ho fem amb voluntat de total renovació tant en el nom del partit com en l'equip directiu, en les maneres de fer i en el fons.
Des del punt de vista ideològic, un dels debats que hi ha sobre la taula és si el nou partit ha de tendir més a la socialdemocràcia o al liberalisme. Quina és la seva proposta?
Nosaltres fem bandera d'un concepte que creiem que en el nostre país s'entén perfectament i que potser en altres no tant, que és la transversalitat. El partit, més que definir-se com a socialdemòcrata o com a liberal, ha de tendir a fer propostes que acullin a la gran majoria de ciutadans del nostre país, que té un concepte de país en què la iniciativa privada és molt important, però que alhora no permetria que deixéssim gent enrere. A partir d'aquí, aquesta transversalitat ens permet abordar polítiques tant de justícia social com de producció industrial, que són dos caps d'una mateixa cosa. Per repartir riquesa primer cal crear-la, és aquest pragmatisme que durant molt de temps han tingut les classes mitjanes, però que alhora va revestit d'un idealisme a l'hora de fer les coses ben fetes per tal que el benefici sigui compartit per tot el país.
Pel que fa als lideratges del partit, quina relació s'ha d'establir amb el Govern de la Generalitat?
Defensem de forma radical una separació absoluta entre el partit i el Govern, és una qüestió de qualitat democràtica però sobretot, és la primera frontera que posem a qualsevol risc de mala gestió i del problema de corrupció que ens hem trobat en aquest país els darrers anys. El partit ha de ser una eina que assorteixi d'idees i de sentiments, que serveixi de corretja de transmissió de la societat catalana i el Govern, i no a la inversa, que és com moltes vegades ha succeït, que el partit només ha estat un altaveu de les polítiques que el Govern volia imposar en cada moment. Això ens marca molt quina és la renovació que necessitarà aquest partit, perquè així com afirmo sense cap matís que el president de la Generalitat és el millor candidat que té Convergència i el nou partit en el futur, alhora penso que és positiu per a aquesta nova organització que neix que el president Puigdemont no estigui vinculat a la direcció del partit, cosa que crec que no pretén fer. Per tant, quan sentim noms d'alcaldes i alcaldesses, diputats i diputades que sonen per dirigir el partit, creiem que la direcció ha d'estar regida per persones que no tinguin cap mena de representació institucional.
"Hem d'assumir un compromís amb la veritat i amb la finalització del procés d'independència"
Això és trencador.
Sí, i és important, perquè si la direcció està ocupada per càrrecs institucionals, és quan es creen elits que no fan més que allunyar els partits de la gent.
Al vostre entendre, quin paper ha de jugar Artur Mas en el nou partit?
Nosaltres no serem els que diguem que l'Artur Mas s'ha de retirar, perquè és un patrimoni del procés cap a la independència. És una persona que ha demostrat valentia i lleialtat a la llibertat de Catalunya molt superior a la majoria en altres àmbits. En aquest sentit, pensem que fóra bo que Artur Mas no tingués funcions executives al partit, sinó que les seves funcions estiguin més en l'àmbit del pensament, de la reflexió i de la representació internacional, perquè té la qualitat i la dignitat personal per fer un gran paper en aquest àmbit. En definitiva, ha de ser un think tank del nou partit.
Els darrers dies, l'exconseller de Justícia Germà Gordó ha donat a entendre que aspirarà a liderar el partit, i que la seva idea és un partit de centre i obert als no independentistes. Per a Reagrupament, el nou partit podria admetre matisos sobre l'objectiu de l'Estat propi?
En cap cas. És una estratègia absolutament equivocada dir que per sumar gent a l'independentisme hem de fer veure que no som independentistes, perquè és exactament al contrari. Per ampliar la base social hem de parlar de les virtuts de tenir un Estat propi, de la impossibilitat de desenvolupar-nos com a poble i com a ciutadans sense les eines que representa un Estat propi i mostrar alhora com els partits independentistes poden governar i fer molt bé la gestió de govern d'un país. Hem de ser molt honestos i ser molt clars en això, assumint un compromís amb la veritat i amb la finalització del procés d'independència. És una de les decisions estratègiques que hauria de prendre qualsevol nou partit polític.
La candidatura de Reagrupament ha pensat en aliances amb una altra llista?
La resposta és no. En tot cas, la direcció del nou partit sortirà de les decisions que es prenguin aquest cap de setmana, i en aquest sentit nosaltres lluitarem per les llistes obertes, és a dir, perquè totes les persones de la direcció hagin de ser votades una per una. Això difumina molt la possibilitat de pactes. A partir de dilluns es quan veurem exactament davant de què ens trobem. Aquest cap de setmana coneixerem quina és la estructura de direcció marcada pels estatuts, que ara estan oberts, i després ja es votaran els candidats o candidates i de quina manera es voten, si de forma personal o en llistes tancades. Lamentablement, hi ha negociació entre "famílies", i això ens fa pensar que ens podem trobar amb una renovació relativa.
Si la refundació acabés en un simple maquillatge, Reagrupament es plantejaria abandonar l'aliança amb CDC?
Sens dubte que reconsideraríem la nostra vinculació amb la nova formació política si no es garanteix una renovació de dalt a baix en la direcció i en les formes, unes mesures de funcionament democràtic intern potents i un compromís clar amb culminar la independència.
*(NOTA: Entrevista penjada a El Món, 05.06.2016)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada