diumenge, 16 de juliol del 2017

LLIBRE LLEGIT: START-UP NATION

Era un llibre que tenia pendent. Ja des de la seva aparició, el 2009, el volia llegir. I aquests dies he pogut satisfer el meu desig. Podem dir que es tracta d'un llibre d'èxit. I he de reconèixer que m'ha interessat d'allò més. És un llibre, a més a més, que el seu impacte ha anat en paral·lel al desenvolupament del procés català, a partir del 2010, i això ha fet que sovint es plantegin paral·lelismes.

El miracle econòmic israelià, sobretot té lloc a partir de mitjans dels anys 90, i té com a base la simbiosi que existeix entre l'experiència adquirida en el sí de les forces de defensa israelianes (IDF) i el teixit empresarial de start ups que es desenvolupa amb l'auge de la digitalització i de les empreses tecnològiques. Naturalment, també hi ha uns components previs: els culturals característics del poble jueu, o l'experiència dels kibbutz que es van desenvolupar durant els primers anys del nou estat, i dels quals sortiren productes com la revolució tecnològica agrària que va convertir el desert en zones productives.

Lògicament, dels aspectes que m'han cridat més l'atenció és el protagonisme d'unes forces armades israelianes construïdes en base a una relació molt crítica i horitzontal on els oficials juniors, poden criticar obertament, si s'escau, els seus superiors, i on qualsevol cap d'unitat, assumeix un protagonisme sobre el terreny sense esperar unes ordres concretes o estrictes, de manera que ha de saber espavilar-se i ensortir-se'n, sempre amb l'objectiu de minimitzar les pròpies baixes i de maximitzar l'acompliment dels objectius. Una fórmula inaudita en comparació amb el funcionament ordinari d'altres exèrcits on la cadena de comandament, de dalt a baix és sacrosanta. Això fa que un cop acabat el servei militar obligatori, molts joves israelians hagin acumulat una experiència i una capacitació que, quan entren a la universitat, siguin molt més madurs i experimentats que la majoria d'altres universitaris del món occidental, i per descomptat, del món àrab, També m'ha cridat l'atenció la importància que es dóna a la revisió crítica posterior a la finalització d'un operatiu, on tots els oficials, independentment de la seva graduació critiques o són criticats per la seva actuació anterior, i d'on poden sortir conseqüències, com el relleu de comandants o l'ascens d'alguns dels responsables de l'operatiu. Val a dir també, que aquells que destaquen, són seleccionats per formar part d'unitats d'èlits en intel·ligència i ciberguerra, que igualment, en acabar el servei i/o la reserva entren en el món empresarial formant xarxes de col·laboració que poden desembocar en empreses capdavanteres.

Un capítol molt interessant és, també, el de la formació de l'exèrcit de Singapur, a partir de 1966, que va ser fet, en gran part, amb la col·laboració de militars israelians. L'explicació d'aquest episodi és una demostració fefaent que en un període relativament curt de temps, es pot desenvolupar una capacitació militar per part d'una societat que en els moments previs no tenia una experiència al respecte. Un exemple de súmmament interessant per motius obvis,

Altres elements que es destaca en el llibre és la importància de la immigració jueva soviètica, en els anys posteriors a la desaparicó de l'URSS, i de l'impacte que en tots els sentits en l'Israel contemporani, tant en termes quantitatius com qualitatius (si bé cal reconèixer que no parlen de la cara fosca d'aquest procés, l'anomenada red mafia que va treure profit de la facilitat d'aconseguir passaports israelians que els obria moltes portes). Particularment l'impacte va ser gran en termes de tècnics, enginyers, investigadors, que van donar una forta empenta al món universitari i empresarial...

Una comparativa és la que es fa amb altres estats petits. fonamentalment, amb el propi Singapur, Finlàndia i Dubai i altres estats del Golf. En tots ells, Israel destaca per la seva capacitat d'innovar i de generar empreses capdavanteres, etc., producte d'una cultura del risc, que no té por al fracàs i també de la seva voluntat de superar les dificultats i globalitzar-se anant arreu del món des de l'Amèrica Llatina, la Xina, l'Índia, precisament per obviar el boicot del món àrab i dels seus aliats islamistes (Iran, particularment).

Finalment, les relacions amb els Estats Units, i sobretot el rol d'Israel en algunes de les empreses més conegudes del Silicon Valley, com pot ser Intel o Google, que no coneixia i que demostren que Israel en les darreres dues dècades hi ha tingut un gran protagonisme.

En definitiva, un llibre molt interessant, i que pot ajudar-nos a plantejar el nostre poble desenvolupament, ara que aviat tindrem a les nostres mans els instruments d'estat per a fer-ho possible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada