dissabte, 2 d’agost del 2014

ELS INFORMES DEL CATN (7): L'INFORME SOBRE LA SEGURETAT

Ara fa uns pocs dies, el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) va presentar els seus darrers informes, de manera que podem dir, que ha complert amb la seva tasca, i ha lliurat el material produït al llarg d'aquests mesos en el temps establert. Cal felicitar-los, doncs, per aquesta comesa.

En aquest post, s'analitza el darrer dels informes, si més no, en termes de numeració: l'informe 17, sobre la seguretat interna i internacional de Catalunya
Que és un tema delicat, ja se sabia. Que els consellers han volgut treure's les puces de sobre, és una evidència. I per fer-ho, han delimitat la seva anàlisi a com ha de ser la seguretat a Catalunya a curt terme, és a dir, en el moment de la transició. D'aquesta manera obvien el debat sobre la necessitat inajornable de tenir un exèrcit propi, que òbviament serà un procés a mig o llarg termini, i juguen només amb el que es té en l'actualitat, que bàsicament són els Mossos d'Esquadra, les Policies Locals i els serveis d'emergència.

He de dir que l'informe m´ha decepcionat per la seva manca de coratge. I per que intenta obviar el que no es pot obviar. Es centra quasi exclusivament, com ja hem dit, en el curt termini, fet que el porta a prioritzar l'anàlisi de la seguretat interna immediata i a obviar la dimensió militar o de defensa. És evident que traspua una ferum clarament contrària a la formació d'un exèrcit català.  

Segons els consellers "hom pot optar per dos grans models, amb exèrcit o sense" (pg. 70). 

Perdó????? Que jo sàpiga, en el món que jo visc, de model gran només n´hi ha un. La de l'estat independent amb el seu respectiu exèrcit. Punt. No hi ha model gran d'estat sense exèrcit. Els estats sens exèrcit són micro-estats, qualitat que no correspondrà, suposo que hi estem d'acord, a la República de Catalunya, oi? (excepte per TV3, que segur que la idea la compraria... per sort, TV3 deixarà d'existir com a tal amb la Independència).
Però quines penques!!! Com es pot posar en situació d'igualtat dos models que no ho són. De fet, es pot dir que el model d'estat sense exèrcit, en la pràctica no existeix. Ara és clar, els catalanets sotmesos a 300 anys d'ocupació espanyola han desenvolupat una patologia pròpia de l'esclau i els fa dir bajanades, que entre altres extrems va en contra de la història. Els Catalans estimaven les armes perquè era la garantia fàctica de la seva llibertat i de la seva seguretat. Reflexionar sobre aquests temes em posa de mala llet, perquè m'adono de fins a quin punt s´ha degenerat, i de quin mal ha fet la intoxicació espanyola.

En definitiva, un informe trampós. Un informe d'una utilitat relativa, que com a mínim reconeix la necessitat de disposar d'una Agència d'Intel.ligència, només faltaria. Però que és covard i està contaminat per un prejudici d'esclau.

Per sort, en la societat civil catalana hi ha cada cop més iniciatives que van en sentit totalment contrari al d'aquest document.

1 comentari: