dimecres, 31 d’agost del 2016

divendres, 26 d’agost del 2016

dilluns, 15 d’agost del 2016

PERDONEU, PERÒ ALGÚ HO HAVIA DE DIR...



I ho ha dit l'Albert Sanchez Pinyol:

"NO penso anar a cap “mobilització contundent” contra la inhabilitació de la Carme Forcadell. NO, NO, i NO. El que ha de fer JxS és MANTENIR-LA en el seu càrrec. Que es mobilitzin els nostres diputats, que per això els vam votar. “Protestar” és assumir el processisme més abjecte. Perquè després de la “mobilització contundent”, què haurem aconseguit? No res. En canvi, si l’endemà de la “inhabilitació” per part d’un tribunal injust, i aliè, ella continua al seu càrrec, ja serem República, ara sí. Som al final de l’embut, o ens decidim ara o el Procés és mort. Perdoneu, però algú havia de dir-ho".

dijous, 11 d’agost del 2016

M'HE ENAMORAT ...

De Rosa Brooks, professora de dret de la Georgetown University, el lobby catòlic dels Estats Units per excel.lència. Però tinc un problema. El seu marit és tinent coronel de les forces especials dels Estats Units, i encara que jubilat, segur que no s'està per orgues.

Per sort, el meu enamorament és, purament intel.lectual (tot i que no sé si l'intel.lecte és sempre pur, més aviat penso que no).
M'explico. Acabo d'escoltar per podcast l'entrevista que li van fer dilluns, amb motiu de la publicació del seu nou llibre How Everything became War and the Military Became Everything: Tales from the Pentagon  i he quedat captivat. 

Naturalment, el llibre encara no l'he llegit, atès que es va posar a la venda ahir, però només amb l'entrevista, les respostes i sobretot el seu sentit de l'humor que no treu ni un gram a la seva rigorositat acadèmica i a la seva coherència, m´han seduit. També he llegit algunes ressenyes al New York Times i a Slate, i tot plegat em confirma que és de gran interès. 

Un cop l'hagi llegit, si pot ser en els propers dies, el comentaré. (Ep! i sembla que sona per algun càrrec si la Clinton guanya les eleccions!)

dimecres, 10 d’agost del 2016

500 AL TWITTER!

Ahahahah, avui és un gran dia. He arribat als 500 seguidors al Twitter!

dimarts, 9 d’agost del 2016

BCN-BRUSSEL.LES-WASHINGTON

Trobar un dels meus llibres a Amazon, sempre fa il.lusió, encara que sigui del 2010!

dilluns, 8 d’agost del 2016

L'INFORME DE SEGURIDAD NACIONAL 2015 ESPANYOL

Fa unes setmanes es va fer públic l'Informe de Seguridad Nacional 2015 del govern espanyol. No és el primer, ja fa uns pocs anys que se'n vénen publicant, però sí que és el primer, com el propi document emfatitza, que apareix després de l'aprovació de la norma legislativa clau que pretén regular aquest àmbit.  
Em refereixo, és clar, a la Ley de Seguridad Nacional, de 28 de setembre de l'any passat. Una llei que contempla, en el seu article 23,  la possibilitat de decretar una situació d'interès per a la Seguretat Nacional, definida com: 

"aquella situación que, por la gravedad de sus efectos y la dimensión, urgencia y transversalidad de las medidas necesarias para su resolución, requiere de la coordinación reforzada de las autoridades competentes en el desempeño de sus atribuciones ordinarias, bajo la dirección del Gobierno en el marco del Sistema de Seguridad Nacional, garantizando el funcionamiento óptimo, integrado y flexible de todos los recursos disponibles, en los términos previstos en esta Ley"

Un cop declarada, i segons contempla l'art. 24, el President del Govern espanyol -ni tan sols el Consell de Ministres!- nomenarà, si s'escau, una autoridad funcional, amb un seguit de competències per a dirigir i coordinar les actuacions que procedeixin. A més hi haurà l'obligació de les autoridades competentes d'aportar els mitjans humans i materials necessaris que es trobin sota la seva competència per a fer efectives aquestes actuacions.

En definitiva, i posant una mica de dramatisme al tema, ja veig que, quan arribi el moment, és a dir, quan es declari la Independència, el President del Govern espanyol podria declarar una situació d'interès per a la Seguretat Nacional, i nomenar un Xavier Garcia Albiol, un Albert Rivera, un Miquel Iceta, o un Joan Coscubiela qualsevol com a autoritat funcional que passaria a dirigir, entre d'altres els Mossos d'Esquadra... 
Això de la situació d'interès per a la Seguretat Nacional, és ben bé un invent que s'han tret de la màniga suposo que per evitar recórrer a articles de la Constitució com són els que regulen els estats d'alarma, d'excepció i de setge (116), o el famós 155. 

Ens trobem, davant d'una mesura eminentment política, que es passa l'autonomia per l'arc del Triomf, com va dir alguna. Cap novetat. Cap sorpresa.

Àmbits de la Seguretat Nacional
Pel que fa a la resta de l'informe, bàsicament consisteix en una descripció de l'anomenat Sistema de Seguretat Nacional, i dels tretze àmbits de la Seguretat Nacional.

Pel que fa al primer, destaca els principals actors, com són el propi President del Govern, el Consell de Seguretat Nacional (CSN), els Comitès especialitzats (sectorials i de situació), així com les administración públiques, el sector privat i la societat civil.

I pel que fa als segons, n'esmenta tretze: la defensa nacional, la lluita contra el terrorisme, ciberseguretat, la lluita contra el crim organitzat, seguretat econòmica i financera, seguretat energètica, no proliferació d'armes de destrucció massiva, ordenació dels fluxos migratoris, contraintel.ligència, protecció davant d'emergències i catàstrofes, seguretat marítima i protecció de les infrastructures crítiques. 

Totes elles són dimensions clàssiques de la seguretat nacional, i és que de fet, l'Informe s'inspira bastant en el model americà, de manera que no inventa gaire cosa.

Sí que destacaria, però, en l'apartat de Defensa Nacional, i en referència a la situació a Síria i Iraq, ignora, no esmenta, el rol de les forces kurdes contra el Daesh, i opta per parlar de fuerzas locales... sense comentaris. 
També és interessant saber que Espanya ha signat acords de cooperació en matèria de Defensa amb Egipte, Aràbia Saudita, Bahrein, Emirats Àrabs Units, Israel, Jordània i Oman... Sense comentaris, també.
En l'àmbit de la lluita contra el terrorisme, se centra en quatre grups: el gihadisme, ETA, Resistència Gallega i els grups anarquistes. Respecte al primer, no perd l'oportunitat de recordar que Catalunya és on hi ha els grups més radicalitzats i amb més contacte amb altres extremistes d'arreu d'Europa.

De la resta, i per no fer-ho massa llarg, sorprèn la brevetat de l'àmbit dedicat a la contraintel.ligència, és a dir, al control de l'activitat desenvolupada dins el territori de l'estat, per elements estrangers, siguin serveis d'espionatge, individus, organitzacions així com el seguiment de les comunitats estrangeres, que cada cop tenen més rellevància, capacitat econòmica, social etc.

Naturalment, no es pot esperar que en aquest Informe es parli de la lluita contra la Independència de Catalunya. Això segurament figurarà en d'altres documents, que són òbviament secrets o reservats, com per exemple la Directiva d'Intel.ligència.

diumenge, 7 d’agost del 2016

CONGRATULATIONS MAJLINDA!

La judoka Majlinda Kelmendi, de Kosovo, acaba de guanyar la primera medalla d'or olímpica per al seu país. 

Congratulations Majlinda! 

Congratulations Kosovo!

I ara, a veure com els espanyols s'ho empassen, això. Què posaran als telenotícies espanyols? Sèrbia? Ahahahahah, i què posaran a TV3, cada cop més espanyola i per això cada cop amb menys espectadors ... perquè per fer espanyolisme, no cal una còpia barata, amb les originals ja es va servit.
Anyway, el que realment importa és que aquesta xicota ha guanyat per ella i pel seu país, el primer or olímpic. Com a català me n'alegro, i només desitjo saber quin serà el primer català, la primera catalana, que també tindrà aquest honor... probablement en els propers Jocs Olímpics, a Tòkyo, el 2020.