Aquest dilluns s'ha presentat el llibre Del Soft al Hard. Catalunya, la Independència i els Afers Exteriors , en un acte a la Llibreria Claret de Barcelona. Hi ha intervingut, com a presentador, el President de Reagrupament Independentista (RCAT), Ignasi Planas. A continuació ha parlat l'expert en temes militars i d'estratègia i autor del pròleg Àlex Calvo. Finalment ho ha fet l'autor del llibre, Josep Sort, politòleg, professor de la Universitat de Barcelona i responsable de Relacions Internacionals d'RCAT.
El llibre recull els articles que l'autor ha anat publicant en la secció internacional del butlletí La Veu de Reagrupament , entre el 2011 i el juny del 2016. Segons Sort, més que fixar-se en els esdeveniments d'altres nacions, els articles reflexionen sobre l'impacte internacional del procés d'independència de Catalunya, d'un abast que pràcticament mai abans s'havia donat. Segons el seu parer, l'evolució d'aquest impacte el fa ser optimista, i remarca la importància de l'àmbit internacional en la consecució de la Independència. Així, un cop hem arribat a un procés madur, és el moment de començar a desenvolupar una política hard, que implica posicionar-se clarament en aquells temes que són d'interès prioritari a nivell internacional tals com les aliances internacionals, la defensa, la seguretat, etc, perquè serà en funció del posicionament que les autoritats catalanes prenguin, que la comunitat internacional li donarà un major o menor grau de reconeixement al nou estat. I per l’autor, quant més ampli sigui aquest reconeixement, menys capacitat tindrà Espanya per oposar-s'hi.
Per Sort, el recent relleu dels Ministres d'Exteriors, Defensa i Interior del govern espanyol, demostra l'èxit de l'estratègia independentista catalana i el rotund fracàs del govern Rajoy de fer-la fracassar tant en l'àmbit diplomàtic, com també en clau interna. És significatiu, segons Sort, que el nou Ministre d'Afers Exteriors, sigui l'anterior Representant Permanent del Regne d'Espanya davant la Unió Europea, càrrec des del qual s'ha oposat sistemàticament a la presència del Representant Permanent de la Generalitat de Catalunya davant de la Unió, el senyor Amadeu Altafaj, una oposició que, val a dir, ha fracassat totalment.
L’autor del pròleg, Àlex Calvo, ha fet una intervenció de tall realista i ha advertit que en la política internacional els estats es relacionen per la via de l'interès i de l'intercanvi de favors, i que això cal assumir-ho des del primer moment. Així ha posat l'exemple de Dinamarca, un estat de dimensions semblants a Catalunya, que ha assumit la tasca de destruir les armes químiques emmagatzemades a Líbia, fet que comporta riscos però que dóna prestigi a nivell internacional i estalvia a la resta de l'estat d'assumir-los. Calvo també ha advertit que Catalunya ha de preparar-se no només per a bastir un exèrcit professional fidel als compromisos amb els seus aliats, sinó també capaç de defensar, quan s'escaigui, la independència de Catalunya i la seva seguretat. Finalment, també ha denunciat com en l'actualitat les institucions catalanes especialitzades en temes internacionals i de seguretat, paguen a analistes que estan clarament decantats cap a les tesis favorables al govern espanyol i, en conseqüència oposades a la Independència de Catalunya. Calvo considera que això és un escàndol.
Al final de l’acte s’ha fet un breu debat amb el públic assistent, que s'ha mostrat molt interessat i partidari d'aprofundir en aquests temes que sovint són obviats o menystinguts.
En acabar, l'autor ha signat alguns exemplars del llibre.
*(NOTA: Post penjat a Reagrupament.cat, 16.11.2016)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada