dimarts, 16 de setembre del 2014

EL GRITO DE DOLORES


Avui és el dia del Grito de Dolores, que va marcar la Declaració d'Independència de Mèxic, l'any 1810. Fa doncs, 204 anys. Mèxic ocupa un lloc molt important en la història de Catalunya. Sobretot la immediata a la fi de la Guerra dels tres anys. Molts catalans i catalanes hi trobaren una llar, una feina, una família. La República Mexicana no va reconèixer mai el govern de Franco com a representant legítim de l'Estat espanyol. No va ser fins al 1977, que no es restabliren les relacions diplomàtiques oficials. Va donar una lliçó a tots els que practiquen la realpolitik, a aquells que els importa un rave si el gat és negre o és blanc, sinó el que importa és que caci ratolins... Mèxic va marcar una línia vermella i la va respectar escrupulosament. 

Tampoc no hem d'oblidar que va ser allà on es reuní el Parlament de Catalunya a l'exili (bé en veritat,els parlamentaris republicans que encara vivien i que s'hi van desplaçar) per escollir el President de la Generalitat a l'exili, un cop el President Irla hi va renunciar, em sembla que al.legant motius de salut. Parlo dels membres del Parlament escollit en les eleccions del 1932. I la reunió a Mèxic es va fer el 1954! 

Fos com fos, Mèxic representa la dignitat, la democràcia, al llarg de la història. I no és casual que avui en dia tingui una rellevància geopolítica immensament més gran que el Regne d'Espanya. Començant per als Estats Units. 

Avui fa 204 anys del Grito de Dolores,que marca la Declaració d'Independència de Mèxic. Val a dir que Espanya no la va reconèixer fins 11 anys després. Un cop va arribar a la conclusió que massacrar el poble mexicà com va fer, no li sortia a compte. El mateix havia passat amb el cas dels Estats Units. La Declaració d'Independència dels Estats Units (una Declaració Unilateral d'Independència com una casa de pagès, per cert), es va fer el 4 de juliol del 1776,però el Regne Unit no la va reconèixer fins al 3 de setembre del 1783, després també d'unes quantes massacres de patriotes, i d'una derrota, militar, of course.

Resulta curiós comprovar com és d'anti-espanyol el mes de setembre. S'hi commemora el dia de Gibraltar (10), la Diada Nacional de Catalunya (11), el Grito de Dolores de Mèxic (15), i la Independència de Xile (18), de lluny la de més marcat caràcter anti-espanyol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada