Letònia, sense cap mena de dubte un dels països que més s'ha mostrat favorable, fins i tot amb un cert desacomplexament oficial, al dret a decidir dels Catalans, presidirà la Unió Europea durant els primers sis mesos del 2015. És una gran oportunitat que no podem pas deixar passar. Naturalment, ja se sap que la presidència rotatòria del Consell, no és sinònim de barra lliure per part de qui la detenta. De fet, funciona un sistema de trio, on les decisions sobre els temes a discutir en cada presidència es consensuen entre la presidència anterior, la vigent, i la futura. D'aquesta manera, es fa una planificació a 18 mesos que permet tenir una visió més global. Però tot i això, és evident que hi ha un cert marge de maniobra, i qui ostenta la presidència pot introduir alguns matisos i posar determinats èmfasis, que poden ser significatius.
Logo de la presidència letona |
En el cas que ens ocupa, el trio el formen Itàlia, que ara acaba la seva presidència, Letònia, que la tindrà en la primera meitat del 2015, i Luxemburg, que la rellevarà en la segona meitat. (També és interessant saber que les presidències del 2016 correspondran als Països Baixos i a Eslovàquia).
Quan queden poques setmanes per iniciar-se, la Presidència letona ja ha establert quins són els seus objectius, i naturalment, ja es pot consultar el calendari de totes les cimeres i esdeveniments europeus, de diversos rangs, que s'hi celebraran.
Pel que fa a Catalunya, penso que caldria aprofitar aquests sis mesos que vénen, per convèncer els socis europeus de la seva necessària implicació en el procés, atesa la nul.la disposició del soci espanyol a moure fitxa, més aviat al contrari. Caldria fer-los veure que l'actitud espanyol és profundament negativa per a l'estabilitat de la pròpia Unió Europea, i sobretot que els espectacles lamentables que cada cop més protagonitzen els diplomàtics espanyols (des dels ambaixadors al darrer mindundi) comprometen la credibilitat de la UE a nivell global (és a dir davant de les organitzacions internacionals, i de la resta de grans potències mundials, com els Estats Units, Xina, Rússia, etc.).
Ara, perquè això sigui possible, i sobretot, per a que això sigui eficaç, cal que Catalunya es presenti de forma decidida i ferma davant de la comunitat internacional i, naturalment, davant dels nostres socis europeus. I per aconseguir això cal comptar amb una majoria sòlida a favor de la Independència, tant a nivell de la ciutadania, com a nivell del govern i del Parlament. I penso que aconseguir aquesta solidesa és ja un prioritat immediata. Una Catalunya que durant aquests sis mesos, però sobretot durant la primera part d'aquests sis mesos, donés a la Unió Europea, sobretot, però també a la resta del món, una prova de fermesa, unitat i decisió cap a la Independència, trobaria en la presidència letona més un aliat que no pas un detractor. (I amb una mica de sort, no ens cal gaire, la reacció espanyola, augmentaria encara més el suport internacional a la nostra causa).
Modestament, penso que és una oportunitat que no podem deixar passar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada