diumenge, 5 d’abril del 2015

UN ALTRE FULL DE RUTA ... AL QUEBEC

Com ja he escrit en altres posts, al Quebec, aquestes setmanes s'està celebrant la cursa a la chefferie del Partit Quebequès, la votació de la qual serà el proper mes de maig. Els cinc candidats oficials estan fent campanya ja fa setmanes. 

Avui, un dels candidats, Alexandre Cloutier, ha penjat en el seu twitter el seu full de ruta cap a la Independència, que preveu que serà el 2022. Les etapes prèvies contemplen, un cop obtinguda la victòria electoral el 2018, elaborar un seguit d'estudis sobre la sobirania i redactar una Constitució del Quebec, elaborar un document informatiu sobre la sobirania i el procés de transició, llançament d'una campanya de mobilització ciutadana i, el 2021 fer una consulta popular sobre la sobirania del Quebec, per tal de culminar el 2022 amb la Declaració d'Independència.

Algunes reflexions al respecte: la primera que el Quebec ja s'han elaborat múltiples estudis sobre la sobirania i totes les qüestions que s'hi relacionen. Recordo com el 1991-1992, ja es van fer dues comissions parlamentàries al respecte. Segurament, el Quebec, és la nació on més estudiat està aquest procés. La segona, que resulta sorprenent que es parli de consultation populaire i no de referèndum... influència... catalana? 

I la tercera, que sembla més que clar que qui va endavant en la cursa no és aquest jove candidat del Quebec profund, concretament del Lac Saint Jean, sinó en Pierre Karl Péladeau (PKP), el qual ha estat atacat per la resta de candidats perquè defensa celebrar el referèndum en el segon mandat, i no pas en el primer. Això vol dir que, la consulta o referèndum se celebraria hipotèticament, no abans del 2023.

Picabaralles al marge, el fet que els pequistes es tornin a posar les piles, és un senyal positiu. Ja fa molts anys que el Partit Quebequès deambula i és una mena d'olla de grills. A veure si reacciona i agafa el camí dreturer que és la seva raó d'existir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada