dimecres, 20 d’agost del 2014

70 ANYS DE L'ALLIBERAMENT DE PERPINYÀ

Acaba de fer setanta anys de l'alliberament de Perpinyà de mans de les tropes nazis. Efectivament, entre el 18 i el 20 d'agost de 1944 es posà fi a l'ocupació de les tropes alemanyes, després de prop de dos anys d'ocupar-la. Recordo que els alemanys no hi entraren fins el mes de novembre del 1942, amb la i del Règim de Vichy. 

Naturalment en aquest esdeveniment hi participaren els perpinyanesos, molt catalans del nord i també molts del sud, combatents dels maquis (foto superior, amb el patriota Magí Colet, policia de la Generalitat i oficial de la Resistència, el més avançat), que van fer la vida impossible als ocupants, tallant-los les comunicacions i emboscant-los allà on podien.

Per commemorar l'efemèride, cada any se celebra pel centre de la ciutat una desfilada de vehicles militars de l'època, incloent-hi blindats i mecanitzats que circulen tocant el clàxon i amb banderoles catalanes, americanes i franceses.
Quan hi vaig assistir ara fa uns anys a un d'aquests aniversaris, no vaig poder deixar de pensar quina hauria estat la història de Catalunya si, el 1944, o fins i tot abans, els aliats haguessin desembarcat a Catalunya en comptes de fer-ho al Nord d'Àfrica (el 1942), Sicília (1943) o a la Provença (el mateix 1944). No debades, hi hagué una proposta, per part de catalans exiliats als Estats Units, que treballaven per l'OSS, l'Oficina de Serveis Estratègics dels Estats Units, de fer-ho. Segur que haguessin comptat amb l'ajut dels homes i les dones del Front Nacional de Catalunya, que ja des del 1940, col.laboraven amb diferents serveis d'intel.ligència occidentals i polonesos, per derrotar el feixisme, el nazisme, i, naturalment, el franquisme. 

Ben segur que la història hauria estat del tot diferent. Però no podem fer marxa enrere. Ara tenim una nova oportunitat. De fet, una gran oportunitat, d'aconseguir el nostre alliberament. I ens toca a les generacions presents aconseguir-ho. Entre altres raons, per homenatjar a les que ho intentaren en el passat.

Per cert, l'OSS va ser el precedent immediat de la CIA, creada el 1947 al ben inici de la Guerra Freda. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada