diumenge, 17 d’agost de 2014

VIETNAM I ESTATS UNITS, AMICS PER SEMPRE?


El General Dempsey passant revista a una unitat vietnamita
Una servidora va créixer amb les notícies de la guerra del Vietnam a la ràdio i a la televisió. Fins i tot, a casa, quan em negava a menjar fetge, em deien que ho fes pels nens del Vietnam... Després pel.lícules com Apocalypse Now, The Deer Hunter, van ser claus en la meva formació filmogràfica... En definitiva, que el tema de Vietnam en certa mesura ha format part de la meva pròpia biografia personal... 

És probablement per aquest motiu que veure com, per primera vegada en moltes dècades, un Cap de l'Estat Major Conjunt (el famós Joint Chiefs of Staff) dels Estats Units visita de nou el Vietnam comunista, l'únic que existeix, de fet, per aproximar posicions cap a un acord militar. com ha passat aquesta darrera setmana, no em pot deixar indiferent. 


El poble vietnamès va patir enormement durant la seva guerra d'alliberament. Primer contra els francesos. Després contra els americans. Milions de morts. I de fet, encara pateix moltes conseqüències, com la malformació de molts infants, els efectes de l'Agent Taronja...

Però ve´t aquí que aquest poble mil.lenari, històricament enfrontat amb el seu poderós veí del nord, la Xina, és capaç de passar pàgina, i fins i tot tornar a relacionar-se amb un exèrcit que li va causar un immens dolor.
És una lliçó que cal aprendre. Vietnam, actualment, té un contenciós que cada cop està incrementant en tensió amb la Xina, respecte les illes Spratly i Paracel, en l'anomenat Mar del Sud de la Xina. I per fer-hi front no fila prim a l´hora de cercar aliats. De fet a més dels Estats Units, també té contactes amb l'Índia i amb Rússia, les dues grans potències asiàtiques que poden competir amb la Xina.

El present, doncs, s'imposa. I, malgrat el patiment encara present, els vietnamesos opten per una política tan pragmàtica, que fins i tot ha fet dels seus famosos tunels que empraren contra els G.I. , els tunnels rat war, una atracció visitada per turistes i fins i tot per presidents i primers ministres d'arreu del món. Una forma pragmàtica, repeteixo, de combinar la memòria històrica i obtenir  ingressos econòmics. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada